Trots att valparna bara är 4 dagar gamla var det dags att klippa deras klor för första gången idag. Klorna växer ”som ogräs” och om man inte klipper dom kan de riva sin mamma när de diar henne. Vi använder en liten nagelsax när vi klipper så här små klor.

Lättast är att lägga valpen på rygg i knät och klippa och när de precis har ätit så de är mätta och belåtna för då är de som lugnast.

Eftersom valparna har 5 klor på vardera framtassen och 4 st på vardera baktassen har jag nu klippt 126 st klor. Klorna kommer klippas många gånger innan valparna flyttar till sina nya familjer.

När valparna föds är deras öron och ögon stängda och de öppnas först efter ca 10-14 dagar. Då kan de börja se och höra sin omgivning. Precis som spädbarn kan de till att börja med bara se saker på nära håll för att med tiden kunna se saker längre bort. För att kommunicera med valparna får vi helt enkelt gå ner på deras nivå så vi kommer nära med våra ansikten. Det är alltid en häftig känsla när valparna upptäcker oss och dom börjar vifta på sina små svansar.

// Helena