Tiden rullar på. Valparna äter, sover, kissar, bajsar och så går det runt. Runt, runt, runt! Precis som ett nyfött litet barn behöver valpar äta ofta. De har sina ökningsperioder där de beställer mer mat. Det gjorde dom i natt. I och med att de ”bara” är 6 stycken och Saga har 9 bröst så finns det fler bröst än valpar så det finns alltid ett att få tag på för dom. Därför är det inte lika betungande som när de är 10 stycken och tiken har 10 bröst, då måste vi hjälpa till så alla får ett bröst (annars är det alltid någon som blir undan puttad, oftast den minsta).
Helena sover tillsammans med Saga på natten. Innan Ludwig föddes så sov både jag (Sofia) och Helena hos tiken men i och med Ludwigs födelse så har jag svårare att hjälpa till på natten. Jag hjälper till i den mån jag kan på dagarna istället.
För oss är det viktigt att tiken känner att det alltid finns någon där som hjälper dom. Blir de nödiga så ska de få gå ut. Blir de törstiga ska de få vatten och blir de hungriga så ska de få mat. Vi vill avlasta tikarna i den mån vi kan.

Nyfödda valpar behöver hjälp med att kissa och bajsa, det måste tiken hjälpa dom med. Det är för att det ska hållas rent i valplådan. Ute i det vilda är det stor risk att det annars börjar växa bakterier som skapar sjukdomar. Här inomhus hos oss kan vi byta lakan åt tiken och valparna men det är viktigt att Saga lär sig att ta hand om sina små. Det går framåt med den biten!

Visste du att nyfödda valpar har stängda ögon och öron? De är alltså både döva och blinda just nu och får förlita sig på sitt egentligen bästa sinne, luktsinnet! Hamnar de en bit från mamma eller sina syskon måste de i blindo leta sig tillbaka. Hade det varit ute i naturen så handlar det om liv eller död. Tappar du bort dig och inte hittar tillbaka så dör du.
Men det finns ju såklart en anledning till att de varken ser eller hör och det är för att de inte ska vandra iväg från mamman. De ska hålla sig på en liten begränsad yta.

Här kan man se att öronen är stängda
Och ögonen likaså

När valparna är ungefär 14 dagar gamla börjar ögon och öron öppna upp sig. Till att börja med ser de inte alls långt och ögonen är grumliga, oftast ser de blå ut, men med tiden så ser de allt bättre. Portisen ska ha en ögonfärg som harmonierar med pälsens färg. De bruna har ljusare bruna ögon (och får ha ljusare) ögon än de svarta. Svarta portisar ska ha så mörka ögon som möjligt (enligt rasstandarden).

Vissa kanske undrar om Fröken Lila kommer ha fortsatt rosa nos när hon blir äldre!? Nej det kommer hon inte ha. Man ser redan nu att nosen börjar få svart pigment och det kommer komma fler svarta fläckar tills nosen är helt svart.

När vi får valpar i huset så flyttar vi alla in i rummet som tiken är i. Just nu ser det ut så här hos oss:

Vår flock är otroligt sammanflätad. Vi lyssnar alltid på vad tiken tycker är okej eller inte. I och med att våra tjejer lever så nära varandra i vanliga fall så är det okej för Saga att de andra tjejerna kommer in och ligger i sängen.
Vi lyssnar alltid på vad tiken säger så ibland kan det vara okej att någon i flocken kommer in medan någon annan inte är okej till att börja med.

Det är inte bara svarta valpar som ligger i lådan. Saga gör precis som hennes mormor Maya gjorde när hon hade valpar. Dvs tar med sig fler färgglada ”valpar”.

//Sofia