För några dagar sen hade jag en frågestund på min, Sofias, Instagram (amazingselmas_sofia). Jag fick en fråga om Saga och om jag kunde beskriva henne. Såklart kunde jag det!
Så här skrev jag: ”Saga är en otroligt enkel och kärvänlig hund. Hon är en ”gosig nallebjörn” som kan pussas huuur länge som helst (om hon fick). Hon är den perfekta nannyn till min son Ludwig! Hon älskar vatten och tycker att hennes matte är taskig när hon inte får bada när hon är nytvättad. Hon gillar att hitta på saker men kräver inte aktivering, det hon behöver är att få springa och sträcka ut kroppen! ❤️”

Sån är hon, min älskade Saga! Jag är ju såklart partisk för Saga är min hund men hon är precis den hunden som vi behövde ha i vår flock och jag är så glad att hon är så enkel och egentligen icke krävande just nu med tanke på att jag själv har levt livet med ett litet barn i 5 månader! Det hade varit så otroligt jobbigt om hon hade klättrat på väggarna för att hon just nu inte får samma aktivering! Sen finns det så mycket mer att säga om henne men det var en liten beskrivning av min fina tjej!

Att hitta en lämplig hane till Saga tog sin tid! Det är så mycket som ska stämma in. Jag och mamma har som en av våra hjärtefrågor höftledsdysplatsi. I och med att vi jobbar som Hundfysioterapeuter så ser vi baksidan med hundar som har dåliga höfter. Cirka 25% av de portisar som röntgas varje år har C, D eller E (icke godkända höfter) och inte ens 50% av alla portisar röntgas! Det är en del i det som vi har i våra förväntningar på våra valpköpare – att man röntgar sin hund!

Vi vill hitta hanar där det finns mycket information. I Sverige har vi hos Svenska kennelklubben både hunddata och avelsdata. Där kan man, om man har hundens registreringsnummer eller namn, hitta information om hunden, hundens syskon och hundens släktingar. Även Norge har ett öppet register så när vi såg att fler av Stings syskon i Norge blev röntgade med bra resultat kände vi att Sting verkligen kunde vara en kille för Saga!
Det finns aldrig några garanter att det alltid blir bra höfter, det är vi väl medvetna om men mer än så här kan vi inte göra!
Absolut är det ännu mer som spelar in än resultat på höfterna men det är den informationen som vi lätt har tillgång till när vi letar hane, det är där vi börjar!
Vi är så tacksamma att Alice (vår stamtik) kom från en helt HD-fri kull, hon lämnade efter sig helt Hd-fria avkommor och Saga är nu 4e generationen där det är helt fritt, tacksamhet! ❤️

Igår var vi ute i skogen, som vi brukar vara och det var så himla vackert!

Bästa tjejerna!
Kennelmammorna Sofia och Helena och lilla kennelpojken Ludwig på magen!

//Sofia