I måndags åkte vi (Sofia, Helena och Ludwig) till Knivsta veterinärpraktik där vi träffade 6 av Q-kullevalparna och deras familjer.
Q-kullen har ju nyligen fyllt 1 år så det var dags för höft- och armbågsröntgen!
I och med att det är speciella tider vi lever i så fick vi inte alla gå in som vi brukar göra. Mamma (Helena) var den som var med och röntgade alla hundarna och jag (Sofia) och Ludwig stod utanför och kollade på plåtarna. Vi fick vara med inne båda två men med munskydd.

Konstig tid Ludwig föddes in i!
Eddie som precis har blivit röntgad börjar vakna upp!

Vi tyckte att det såg bra ut på alla plåtarna men det är ju Svenska kennelklubben som fäller den avgörande domen.
Två dagar senare kom resultaten ut – Samtliga är HD- och ED-Fria!!!!
Eddie, Bosse, Lady och Ruffen är röntgade med A-höfter och UA på armbågarna.
Eddie-Lo är röntgad med A/B-höfter och UA på armbågarna och Märta är röntgad med B-höfter och UA på armbågarna!

Eddies fina A-höfter!
Bosses ena armbåge!

Nu är det bara Ior kvar i kullen som ska röntgas sen är hela Q-kullen utvärderad avseende höfter och armbågar.
Höftledsdysplasi är ett av de största problemen som portisen har. Ett problem är att så få portisar blir röntgade (inte ens 50% av alla individer som föds varje år röntgas) och av de som blir röntgade har ungefär 25% resultaten C, D eller E (A och B är godkända höfter).
Vi är så otroligt glada att våra valpköpare förstår vikten i att röntga sina vovvar. Det är viktigt för valpköparna att veta vad ens hund har för status. Lady i den här kullen är tänkt att förhoppningsvis kunna bli en agilitystjärna (hon bor tillsammans med Nelli ur vår H-kull och hon och hennes matte var kvalificerade till agility SM i år, tyvärr blev det ju inställt pga covid). Nu vet valpköparna i den här kullen att deras vovvar inte kommer att få ont i kroppen pga höfterna. En hund med dåliga höfter mår oftast inte dåligt som ung men med stigande ålder minskar muskelmassan och det gör att hunden inte har samma muskulatur som håller höfterna på plats.
Dessutom är det viktigt för oss att få våra avkommor utvärderade så vi vet vad vi avlar på inför framtiden och all statistik är viktig för rasen och dess framtid!
Tack, tack, tack till våra helt Amazing-valpköpare som gör det här möjligt!!!!
//Sofia