I början på november firade bloggen hela 13 år!!! Vi har bloggat till och från i 13 års tid utan uppehåll. Ibland kommer det inlägg oftare, när vi har valpar t ex, medan ibland kommer de lite mer utspridda men vi har aldrig haft något uppehåll under en längre period. Ganska imponerande tycker i alla fall jag att det är!
Är det någon läsare som fortfarande läser bloggen som följt oss från början? ? Det första inlägget handlade om när vi var på portisträff i Enebyberg, det känns som ett annat liv. Livet såg så annorlunda ut då jämfört med nu. Vi hade bara Selma och Alice, hade inte haft någon kull än och både jag och Fredrik bodde hemma och gick i skolan.
Det är också 16 år sen som vi börjar leta efter vår första portugisiska vattenhund!
Igår blev det turbulent på facebook efter ett inlägg som handlade om rasens klippning. Jag ska vara ärlig och det är ingen hemlighet att när vi såg rasen första gången så tyckte även vi att det såg konstigt ut med den klippta rumpan, det är inget som vi inte kan erkänna att vi faktiskt tyckte!
Vi tänkte att så där ska vi inte ha vår hund klippt. När det så blev bestämt att Selma skulle flytta hem till oss våren 2005 så läste vi på ännu mer om rasen och dess historia. Vi förstod först då att klippningen är otroligt gammal. Att de faktiskt finns en anledning till att de är klippta som de är! När Selma flyttade hem till oss så hade vi ändrat oss, vi ville ha henne med rasens traditionella klippning och alla våra portisar vi har haft har sedan dess alltid varit portisklippta utan att någon gång klippas ner!

Oavsett vilken ras man skaffar så anser jag att man måste läsa på! T ex vad har rasen använts till? Vilka egenskaper har hunden berikats med och varför har man avlat på dessa? Visste ni att trots att Portisen heter Portugisisk vattenhund så älskar inte alla individer vatten? Visste ni att rasen från början tillhörde grupp 2 och inte grupp 8? Varför? Jo för att den absolut viktigaste egenskapen i Portugal var att rasen skulle ha vakten i sig, inte vattenegenskapen! Det ska vara en skvallrande vakthund. Den ska vakta fångsten, båten och gården! Sen hjälpte vissa individer till i vattnet medan andra höll sig på båten och hjälpte till där. Man har alltså inte strikt avlat på enbart vattenegenskaper (och ifrågasätter någon detta så får ni ifrågasätta rasens guru Rui Oliveira som delade med sig av detta på ett årsmöte för några år sen).

Hur som helst. Igår dök ett inlägg upp där en person kommenterade nedvärderande om rasens klippning (vilket inte är första gången denna person gör). För mig personligen är en portugisisk vattenhund en hund med klippt rumpa men hur andra väljer att ha sina portisar klippta är inte min ensak, det viktigaste är att man sköter pälsen och att hunden inte har några tovor i pälsen. Även om man inte väljer klippningen så tycker jag att det är viktigt att man ändå är påläst om ens ras och varför man har den traditionella klippning. En annan person skrev att denna trodde att klippningen var något nytt påfund för att den träffat många personer i Portugal som inte visste om att rasen kunde vara lejonklippt (hur många svenskar är pålästa om våra svenska raser?)…… Om man har läst på om Portisen så har man förmodligen då läst: 1279 har en munk skrivit om en sjöman som blev räddad ur havet utanför en portugisisk by av en hund med ”svart, strävt långt hår. Klippt från sista revben och med en tofs på svansspetsen”.

Med andra ord, nej klippningen är inget nytt påfund och inte enbart en utställningsklippning! Man klippte bort pälsen på bakdelen då den inte behövdes i vattnet. Pälsen fram sparades för att skydda vitala organ när de jobbar i vatten (värmande för hjärta och lungor bland annat) och koftan fungerar ju även som en flytväst. Plymen på svansen fungerar som en vimpel och roder i vattnet. Varför har rasen luggen? Den behövdes när de jobbade i vattnet för att skydda ögonen mot att bli brända av det starka solljuset (tänkt er som att bli snöblind).

Sen, nej, längden på pälsen som vi har idag hade inte portisarna förr i Portugal. Det finns en anledning till det, de hade inte samma redskap att sköta pälsarna som vi har idag. Pälsarna klipptes ner då och då pga att man inte kunde hålla dom tovfria. Jag har svårt att tänka mig att de portugisiska fiskarna satt och kammade pälsarna varje vecka och tvättade dom med högkvalitativt schampo och balsam varannan vecka som vi gör idag! Dom hade garanterat inga superfönar för att föna och tovutreda pälsarna heller! ? Idag har vi andra redskap och kan sköta pälsarna på allra bästa sätt vilket möjliggör att vi kan ha lång och vacker päls utan att den blir sliten!

Jag känner mig stolt över rasen och dess vackra klippning. Känner man till historien så inser man nog att det är ett kulturarv, ett arv som för mig är viktigt att bevara och berätta!
Hur många vet också om att rasen höll på att dö ut i början på 1900-talet för att fiskeindustrin industrialiserades och man inte längre behövde hundarna på båtarna? Hundens syfte som ett redskap försvann! Några män bestämde sig för att rädda rasen och med hjälp av ett fåtal individer räddades rasen och det är tack vare dessa individer och män som vi idag har kvar vår fantastiska ras!

Jag är en stolt portisägare och portisuppfödare och det är med stolthet jag varje gång berättar och informerar om rasen och dess historia någon frågar. Det är så otroligt många som genom åren har sagt att de fått en helt annan syn på rasen och dess utseende just för att de fått veta historien. Ska du skaffa hund? Oavsett ras så gör din research!
Jag hoppas att alla andra portisägare känner sig stolta över det arv vi har idag. Att även om du inte har din portis portisklippt eller tycker att det är jättefult med lejonklippningen så är du påläst om varför de har sin portisklippning! Vi ska vara stolta över rasens fantastiska historia och den underbara ras vi har, att vi faktiskt har en ras kvar! ❤️

//Sofia