Igår ringde klockan tidigt, 4.30! Först fick vi fixa med valparna, sen oss själva och till sist åkte jag och Helena till Nykvarn där vi bokat upp en dag för våra avkommor att göra mentalbeskrivning. Det var 7 Amazing Selma’s-vovvar som var med: 6 stycken ur M-kullen (Kenzo, Albus, Pascal, Lexi, Leia & Sally) samt 1 ur L-kullen (Sally).
Vi är så otroligt glada över att vi på en gång när vi började med våra BPH-dagar fick kontakt med Nykvarns Hundhall och Ninni och att vi år efter år är välkomna tillbaka. Dom är så otroligt duktiga där!

Så vad är ett BPH?
Så här beskriver SKK:
”Beteende – och personlighetsbeskrivning hund, BPH, är som namnet anger en beskrivning av hundars mentalitet och personlighet. Den sker på en standardiserad bana där hunden får uppleva olika situationer.

Hundens reaktioner beskrivs och ger sammantaget en uppfattning om hundens mentalitet och personlighet. Föraren, vanligen du som hundägare, går beskrivningsbanan tillsammans med hunden. Inga förkunskaper krävs och du får information längs banan av testledaren medan beskrivaren noterar hundens reaktioner.

Syftet med BPH är att bidra till ökad kunskap om hundars mentalitet. Den vänder sig till såväl uppfödare som vill få en bild av de hundar som ingår i avelsarbetet som till den enskilda hundägaren som vill lära sig mer om den egna hundens mentala egenskaper. BPH stambokförs och redovisas i SKK Avelsdata och kan användas av special- och rasklubbar för att utvärdera rasers mentala egenskaper.

Beskrivning – inte prov

BPH är just en beskrivning och inte en prov- eller testform. Det betyder att din hund inte får betyg, poäng eller kan vinna priser. Inte heller får hunden beteckningen godkänd/icke godkänd. BPH är en officiell merit och när du och din hund gått BPH noteras beskrivningen som genomförd.”

Testet inleds med att man kollar hur social hunden är, hur förarbunden samt att hunden hanteras:

Kenzo pratar med testledaren.
Sally hanteras av testledaren.

Man testar lekintresset, både med egen leksak, med en ny leksak samt lek med en främmande person:
Albus leker med den nya leksaken.
Sally leker med testledaren.

Sen testar man hur matintresserade dom är (eller godisintresserade). Hur mycket de jobbar för att få godis:
Pascal arbetar för att få fram godiset.
Leia

– Därefter testas hur hunden regerar på ett överraskningsmoment. En skrämmande trägubbe flyger upp. Man ser hur fort hunden reagerar, kontrollerar samt om de bygger upp någon kvarstående rädsla.
Leia luktar på gubben.
Lexi undrar vad det är för konstig gubbe.

– Nästa moment är hur hunden reagerar på ljud/skrammel. Även här ser man hur hunden reagerar, kontrollerar samt om de bygger upp någon kvarstående rädsla eller släpper momentet:
Lexi luktar på ljudtrumman.
Pascal kollar av ljudet.

– Nästa moment är en hotfull närmande person där man ser hur hunden reagerar och om de reagerar. När hunden tar kontakt samt hur social hunden är efteråt med personen:

Sally pratar med figuranten.
Albus hälsar på figuranten.

– Näst sista momentet är att se hur hunden reagerar på konstigt underlag:
Sally går på korrugerad plast.
Kenzo likaså.

Och absolut sista momentet är att man ser hur hunden reagerar på skott.

Vi är så himla glada över att vi har så engagerade valpköpare som vill vara med och beskriva sina hundar. Det är ovärderligt för oss som uppfödare och för rasen. Det är väldigt få portisar som blir beskrivna så det är väldigt lite information som finns om rasens mentala hälsa.
Tack, tack, tack för att ni bidrar med så mycket mer kunskap för rasen.

Innan vi åkte fick vi de här fina orden från beskrivaren Ninni (som varit testledare för många av våra avkommor tidigare år) och testledaren Soso: ”Vilka fantastiskt trevliga och engagerade valpköpare ni har. Era avkommor är så himla trevliga och roliga att beskriva”.
Kan det bli ett bättre betyg än så?
Vi kan bara instämma och känner oss så otroligt stolta över alla!!!

//Sofia och Helena