I samband med att Selma och Dante var på dejt passade vi på att skicka blodprover till USA.
Dels så ville vi ha papper på att Dante är fri från JDCM (hjärtsjukdomen) då hans mamma Maya är testad fri medan pappa Korak är fri via sina föräldrar.
Enligt rasklubbens valphänvisningsregler så får man bara skriva att dom är fria via föräldrar i första generationen. I och med att Korak inte är testad så var vi därför tvungna att testa Dante för att få skriva där att han är fri.
Testresultatet kom och var som förväntat: 1-1 Probable Normal.
Dessutom så testade vi Selma för ögonsjukdomen PRA. Vilket hon antingen kunde vara fri från eller bärare av då hennes pappa Borka var testad fri medan mamma Cookie är bärare.
Idag kom resultatet och vi kunde inte bli mer än glada:
Selma är Normal/Clear från prcd-PRA vilket innebär att valparna automatiskt kommer vara fria när de föds då Dante är fri via sina föräldrar.
Resultatet var verkligen inte avgörande för kullen då de inte skulle kunna bli drabbade (tack vare att Dante är fri) men det kändes extra härligt när resultatet kom.
För oss som uppfödare innebär det att om vi skulle välja att spara avelsrätten på någon av valparna så vet vi att oavsett vem vi väljer så är den fri.

Och för att förtydliga: att vara bärare är inget som valpen eller den vuxna hunden lider av, den kommer aldrig att utveckla prcd-PRA men den måste alltid paras i nästa steg med en fri hund för att inte få fram drabbade avkommor.

//Sofia