Nej, mycket mer än att ta hand om valparna, ta hand om stor-tjejerna och få det vardagliga livet att gå ihop hinns inte med. Därför kommer nu flera inlägg efter varandra som handlar om vad vi har pysslat med de senaste dagarna.
I fredags hade vi besök av Ninni och IngaLill för valpbeskrivning.
Varje år bokar vi upp en dag hos Nykvarns Hundhall (eller utanför på deras gräsmatta) där våra avkommor har möjlighet att komma och genomföra mentalbeskrivning (BPH). I höstas när vi var där hojtade Ninni till oss att ”nästa gång ni har valpar så måste jag få komma och beskriva dom”. Sagt och gjort, i fredags var dom här och det var en väldigt intressant dag.
Både Ninni och IngaLill blev så glada över att se hur trygga och sociala valparna var. Ninni har ju sett många av våra vuxna avkommor och hon gratulerade till bra avelsarbete gällande mentaliteten då de är så himla trevliga (vilket såklart känns jättekul att få höra).
Det är många olika moment som ingår och man blir verkligen imponerad att de orkar ta sig igenom hela testet. Först sätts valpen in i rummet där testledarna är (vi uppfödare får inte vara med).
Där ser man hur valpen reagerar. Om inte valpen redan upptäckt testledaren så visar hon att hon finns där. Man ser hur intresserad valpen är att följa med testledaren när denne rör sig samt hur den reagerar när testledaren sätter sig ner och pratar med valpen.
Sen kommer flera olika föremål fram en åt gången och man ser hur intresserad valpen är av en tennisboll, kamptrasa att kampa med, hur de reagerar på en stor konstig boll med olika färger samt hur de reagerar på en pet-flaska fylld med makaroner (ingen del av testet går ut på att skrämma valpen).
Därefter får vi komma in i rummet!
Valpen sätts ner i mitten av en ring fylld av olika leksaker. 3 av dom har de bekantat sig med tidigare och 3 av föremålen är helt nya. Här ser man vilken typ av leksak de väljer och hur mycket de utforskar.
Alla leksakerna utom kampleksaken plockas bort och testledaren testar vilket grepp valpen har och om den vill ta kampleksaken i munnen.
Det sista momentet går ut på att se hur handlingskraftig valpen är och vilken initiativförmåga den har när uppfödaren sitter bakom kompostgaller och ropar.
Sista momentet blir att göra om momentet men att man lägger till annat ”konstigt” underlag vid utgångarna.
Testet är klart!
Det var verkligen jättekul att se alla valpisarna och vi visste inte vad vi kunde förvänta oss innan men blev glatt överraskade hur trygga och stabila dom är!
När testet är klart och sammanställt får man dels alla valpar på individnivå hur de har reagerat samt en sammanställning av kullen. Så här ser spindeldiagrammet ut för N-kullen. För att förstå vad allt betyder så måste man läsa protokollet (vilket valpköparna får med sig).

Tack Ninni och IngaLill, vi vill verkligen göra om det här med nästa kull!

//Sofia