I början på juni upptäckte vi att Alice hade en framtand som inte såg så bra ut. Det började bli blått vid tanden och tröck man på tandköttet så kom det ut lite blod.
Tänder är en klurig sak då försäkringen inte täcker tänder hur som helst. Selma har ju opererat bort tänder men det var pga ett yttre trauma då tanden spruckit efter att hon ätit märgben (numera får inte våra tjejer märgben, det är inte värt att få trasiga tänder….).

Vi går ofta igenom tjejernas tänder och skrapar bort tandsten men har nu även lärt oss att vi MÅSTE borsta tänderna på tjejerna VARJE DAG!
Det är endast med hjälp av tandborstningen som man kan undvika att hunden får tandavlossning.
Vi gick till veterinären och blev remitterad till Mälarhöjdens veterinärpraktik och det konstaterades att Alice var tvungen att ta bort minst den tanden som var dålig fram. I onsdags var det dags för operation av Alice.
Det är alltid lite oroligt när man lämnar in sin hund för operation. Alice är ju ändå snart 12 år så hon är ingen ungdom längre.
Operationen gick bra och det var bara den dumma tanden fram som de opererade bort. Vi fick även höra att Alice har väldigt fina tänder med tanke på hennes ålder men att hon har några tandfickor bak i munnen och där är det väldigt viktigt att borsta.
En ynklig liten Alice nyss hemkommen från veterinären. Hon mår nu bra men måste äta mjuk mat i två veckor för att såret ska läka fint.

Vi vill därför uppmana alla hundägare att ta er tiden att borsta tänderna på era vovvar. Tandhälsan har blivit väldigt dålig på våra hundar de senaste åren. Vad det beror på vet man inte men det är oerhört synd om hundar som får tandavlossning pga bristande tandvård. Alice behövde som sagt bara operera bort en tand, en Jack Russel som opererades samtidigt behövde ta bort hela 11(!!!!) tänder!

//Sofia