trallala, va bra!!! smiley
En av våra stora hjärtefrågor i vår avel är: höftledsröntgen (och även armbågsröntgen). Varför då? Jo, för att vår ras har problem med att många portisar, ca 25%, som röntgas inte har godkända höfter, dvs de har höftledsdysplasi. Graderingen vid höftledsröntgen är:
A och B som är godkända höfter medan C, D och E är olika grader av höftledsdysplasi.
Hur portisens armbågar ser ut vet vi inte så mycket om för det är få som röntgas men vi vill ta reda på hur det ser ut för våra avkommor och därför är det vår starka rekommendation att det görs i samband med hd-röntgen.
(Kiwis höfter)

Tyvärr är det långt ifrån alla portisar som blir röntgade vilket är otroligt synd. Först och främst ska man som ägare tänka på hundens väl och ve. Om det visar sig att den inte har godkända höfter måste man som ägare ha det i åtanke så att hunden inte sliter på kroppen för mycket
(t ex genom att cykelträna den på hårda underlag eller hoppa höga hinder). Samtidigt är det viktigt att hålla hunden ordentligt musklad genom träning på ett skonsamt sätt och att den inte är överviktig i och med att det också sliter på kroppen.
Det är även bra för oss uppfödare att våra avkommor blir röntgade för då får vi resultatet av den kombination vi gjort (en tillbakablick) men ännu viktigare är det för de framtida valparna och deras familjer. Om alla tänkte (som vissa gör) ”Min hund ska inte gå i avel så det spelar väl ingen roll om den blir röntgad eller ej” skulle det innebära att vi avlade ”i blindo”. Då kanske din hund inte hade haft bra höfter utan skulle ha ont och kunna leda till ett kortare liv. Vi (Sofia och jag) träffar många hundar med dåliga höfter i vårt dagliga arbete som hundfysioterapeuter. Det är inte kul att veta att hunden vi behandlar aldrig kommer bli bra, den får endast mindre ont efter behandlingen. Muskelskador går att få bort, det gör inte höftledsdysplasier.
(En armbåge)

I torsdags samlades 5 av 6 K-kullebarn tillsammans med sina familjer på Albanos Djursjukhus för att bli röntgade. Sedan tidigare hade Elis, som inte kunde vara med den här dagen, blivit röntgad så det var med spänning resten av gänget skulle röntgas.
Det var så härligt att träffa alla igen och det blev mycket prat och skratt och alla fick chans att ventilera olika upplevelser och erfarenheter, likheter och olikheter mellan syskonen smiley


Igår hade Svenska Kennelklubbens avläsare tittat på alla bilderna och resultatet kunde inte bli bättre smiley:

Tusen tusen och åter tusen tack till våra toppenhärliga valpköpare som röntgar sina vovvar (för deras skull, vår skull och för framtida valpar och deras ägares skull!) smiley

// Helena och Sofia