För några veckor sedan skickade vi blod till USA för att testa Nikki, Doris och Java för de sjukdomar som finns i rasen.
Dels så testade vi för ögonsjukdomen prcd-PRA som resulterar i blindhet om hunden är drabbad.
Vi visste att Doris var fri sedan tidigare då hennes föräldrar är fria men både Nikki och Java kunde vara antingen fria eller bärare då ena av deras föräldrar bär på genen medan den andra är fri.
Vi testade Doris och Java på IC (improper coat) som är en gen som ger felpälsning om hunden är drabbad. Alla tjejerna ska vara fria via arv men då Doris kan komma att bli mamma fler gånger och då Javas mamma är fri i andra ledet så valde vi att testa dom två.
Samt slutligen så skickades även blod för att testa för hjärtsjukdomen JDCM. JDCM är en hemsk och dödlig sjukdom. I dagsläget finns det inget DNA-test utan det är ett markörtest som är säkert till 96%.

Ett markörtest innebär att man har hittat området där genen finns men inte den exakta genen. Man kan likna det vid en stad, man vet vilken gata genen bor men inte det exakta huset.
Rasklubben har valt att ta bort kravet från årsskiftet för valphänvising att ha minst 1 förälder testad för denna sjukdom, utan bara ha det som en rekommendation, då det inte är ett DNA-test som är säkert till 100% men för oss är det viktigt att vi gör så gott vi kan för att undvika sjuka valpar.

Så hur gick testerna?
Idag fick vi de sista resultaten…..
Nikki, Doris och Java är alla fria från ögonsjukdomen PRA, fria från IC samt förmodat fria från JDCM. Dessutom är de röntgade med fria höfter och fria armbågar och vi kunde inte vara gladare!!!
Det här öppnar upp många dörrar och som det ser ut nu så kommer nästa kull som Nikki förhoppningsvis blir mamma till resultera i en kull med helt fria valpar från både PRA och IC då den blivande pappan är fri från dessa!
//Sofia