Hunduppfostran är svårt. Som ägare är det viktigt att lära känna sin hund, vad är det för individ som jag har fått? Är den hårdhudad eller inte? Är den tuff eller är den vekare? Lyssnar den på tillrättavisningar eller struntar den i det?

Hunden kommer inte anpassa sig efter dig, det är vi som måste anpassa oss efter den. Våra 6 portistjejer är 6 olika individer och vi behandlar dom på 6 olika sätt. De som är mest olika är halvsystrarna Nemi och Doris. Doris är väldigt lätt att tillrättavisa. Man behöver inte säga till tydligt utan hon lyssnar i princip på en gång. Nemi har varit raka motsatsen. Hon har alltid gått sig egna väg och jag har fått vara tuffare mot henne.

Med tuff menar jag inte att jag har varit dum. Att vara dum mot sin hund leder inte till något gott. Med tuff menar jag att jag har behövt vara tydligare som hennes flockledare. Hon har inte själv vetat vad hon får och inte får göra utan jag som ledare har fått visa henne vägen. Vissa saker är inte okej och då måste jag på ett tydligt sätt visa henne det.

Man får inte vara dumsnäll samtidigt som man inte får vara dum mot sin hund. Man gör inte en bestämd och tuff hund en tjänst genom att agera dumsnällt. Lika lite gör man hunden en tjänst om man är för tuff mot en hund som är lite vekare.
Har du en hund av den vekare karaktären måste du anpassa dig efter det. Då får du absolut inte ställa för höga krav och sätta för mycket gränser.
Det är olyckligt att se hur vissa hundägare sätter på tok för höga krav, sätter för mycket press samt utövar en form av maktmissbruk genom att inte låta hunden göra vissa saker istället för att låta hunden få växa som individ och bli mer trygg.
Man måste välja sina fajter. Nej, det är inte okej att en hund är uppe på diskbänken och snor mat men att bestämma att hunden inte får ta ”den där pinnen” bara för att känns inte rätt och det är inte rättvist mot hunden.
Då kan du få en hund som inte vågar göra saker bara för att den inte vet om matte eller husse ska bli arga.
Förvirra inte heller hunden genom att ena dagen låta den göra vissa saker och att nästa dag inte tillåta det. Tänk ut redan från början vad som är viktigt att hunden får göra och vad den inte får göra.

Bestämda hundar…..
När Nemi var 11 veckor gammal och hennes sista syskon, Xena, skulle flytta så skulle vi kvällen innan klippa Xenas klor. Nemi var i vägen och skulle reta Xena så vi bad då Nemis husse Micke att ta bort henne. Han satte sig med Nemi i soffan och Nemi började att skrika (ja, hon skrek). Hon ville inte sitta i sin husses knä, hon ville ner och reta Xena ju!
Jag och Helena konstaterade att nu kunde inte Micke släppa ner Nemi för då skulle hon lära sig att skriker man så kommer man ner. I 1 timme satt dom där. Efter 1 timme hade Nemi tystnat och fick komma ner. Nemi är en bestämd dam och det visste vi redan då. Jag tror att den händelsen i Nemis liv var en viktig byggsten. Efter den händelsen kapitulerade hon snabbare och snabbare. Hon fick lära sig som liten att det inte är hon som bestämmer utan man måste rätta in sig i ledet. Idag är Nemi fortfarande bestämd men hon vet att det är hennes matte som bestämmer och att man ska lyssna på henne (mig).

Att vara värdefull för sin hund är viktigt! Så hur blir man värdefull? Om du inte har ambitionen att lägga ner tid och träning på din hund så kan du se dig i stjärnorna att bli värdefull. Att bara vara snäll, kärvänlig och ge hunden mat räcker tyvärr inte heller.
Du måste visa hunden att den tjänar att vara med dig. En tydlig och rolig ledare får en närmare relation till sin hund.

Hundar vill göra saker och den vill göra det tillsammans med dig. Hitta på roliga aktiviteter med din hund. Lägg spår, låt den leverera leksaker, plocka upp saker, balansera på stenar, lär den trix. Allt sånt gör att hunden tycker att du är rolig. Det ska vara roligare att vara med dig än med någon annan i världen! Hitta helt enkelt det som din hund tycker är kul och gör det.
Så nej, hunden kommer inte att anpassa sig efter dig. Vi måste anpassa oss efter individen vi har fått i kopplet och utifrån det forma hunden till den individ vi vill ha.

Imorgon ska Nemi och Doris göra BPH (mentalbeskrivning). Det är två halvsystrar som är helt olika som individer och som vi har behandlat dom på helt olika sätt. Vi har anpassat oss efter individerna. Den ena har fått en betydligt tuffare uppfostran än den andra men utan den hade hon inte blivit den älskade tjej jag har idag.
//Sofia