De första 3 dygnen när en tik har fått valpar tillbringar hon nästan 100% av tiden i valplådan. Modersinstinkterna är så starka att man måste övertyga henne väldigt mycket för att ens få henne ut att kissa. Så fort hon är klar och har gjort sina behov så är det fort in i valplådan för att lägga sig hos sina barn.
Efter de 3 första dygnen så märker man att tiken kan lämna valparna korta stunder och lägga sig på golvet utanför valplådan när valparna är nöjda och sover.

Tänk så mycket vi har att lära av våra hundar! Valparna har ju faktiskt legat i sin mammas mage i 8-9 veckor och för en tik är det helt otänkbart att låta sina valpar sova utan henne den första tiden. På så sätt flödar mjölken på fortare eftersom valparna snuttar och jobbar för att få mer och mer mat. Tiken lär sig snabbt vilka ljud som är något att bry sig om, t ex om någon valp behöver kissa, bajsa eller har kommit bort medan ”vanliga” ljud som ”jag snuttar och vill ha mjölk” låter hon bara vara och sover lugnt vidare.
Vi människor har verkligen tappat så otroligt mycket av vår instinkt och många barn lämnar nog sin mammas famn tidigare än vad de är redo för och sover kanske inte så bra om nätterna för att vi envisas att bebisen ska ligga i sin egen säng.
Om många kvinnor levde ännu närmare sina barn, lyssnade på sin instinkt samt levde närmare naturen så skulle nog många lära känna sina barn ännu fortare.
En annan häftig sak man som uppfödare får se när man får valpar i huset är valparnas ”kamp” för att hitta sin mamma:
//Sofia