Det här är kopierat från Svenska kennelklubben (http://www.skk.se/?newsitem=23582):

”Nyårsfirandet är en mardröm för skotträdda hundar. Svenska Kennelklubben ställer sig bakom uppropet om att förbjuda försäljning av fyrverkerier och smällare till privatpersoner. Här får du några tips på hur du kan göra tolvslaget mindre stressigt för din hund.

Några färgsprakande raketer gör väl ingen skada? Vem bryr sig om några smällare? Det är ju nyår och fest, man ska väl få ha lite kul! Eller …?

Panik, matvägran och lugnande medel

Omkring en tredjedel av Sveriges cirka 780 000 hundar är skotträdda. Veckorna runt jul och nyår är värst. När smällandet brakar loss kryper hundar över hela landet ihop och skakar av rädsla, vägrar äta, ligger och trycker i mörka hörn eller i värsta fall flyr i panik. Djurens känsliga öron kan uppfatta smällarljud som en intensiv smärta, som i sin tur är mycket skrämmande. Tiotusentals hundar medicineras med psykofarmaka varje gång smällandet brakar loss och försäljningen av läkemedel ökar.

Tillsammans mot fritt användande av fyrverkerier

Svenska Kennelklubben är inte ensam om att vilja begränsa användandet av fyrverkerier. Brandförsvaret, polisen, sjukvården och djurskyddsföreningar är också emot ett fritt hanterande av fyrverkeriprodukter. För det är förstås inte bara husdjuren som lider, även vilda djur far illa, särskilt i mer tättbebyggda områden. Och människor drabbas; krigsskadade, äldre och personer som är särskilt känsliga. Fyrverkerier och smällare ligger dessutom varje år bakom ett antal bränder och olyckor där människor skadas allvarligt. Tillsammans med aktionsgruppen Fyrverkeribegränsningar vill vi att politikerna låter det här blir det sista nyåret som präglas av ångest och panik hos skotträdda djur och människor!

Som medlem i SKK gör du vår röst starkare och vi får större möjligheter att påverka. Du kan också skriva på aktionsgruppen Fyrverkeribegräsningars protestlista, se länken nedan. De arbetar för att det ska bli förbjudet att fritt sälja fyrverkerier och pyroteknik till privatpersoner.

Vårt grannland Norge har en betydligt restriktivare lagstiftning vad gäller fyrverkerier. Raketer på pinne är helt förbjudna och tiden för övriga fyrverkerier är begränsad till klockan 18–02 på nyårsafton. Resultatet blev 80 procent färre ögonskador och inga bränder orsakade av fyrverkerier. Dessutom tusentals färre stressade och plågade hundar.

Några tips till dig som har en rädd hund

  • Ta aldrig med din hund till en plats där fyrverkerier avfyras, även den lugnaste av hundar kan bli skrämd för livet.
  • Res bort med din hund om du har möjlighet, gärna till glesbebyggda områden.
  • Ta en tur med bilen under de ”värsta” timmarna.
  • Lämna inte hunden ensam.
  • Om du inte kan resa bort, rasta hunden i god tid och håll den inomhus under det mest intensiva smällandet. Dra för gardinerna och sätt på musik för att dölja ljudet från raketerna.
  • Om hunden är utomhus, håll den kopplad under smällandet så att den inte kan rusa iväg i panik.
  • Om hunden blir orolig – ömka eller bestraffa den inte. Försök att avleda hundens uppmärksamhet med en rolig leksak eller ett tuggben. Om hunden gömmer sig, låt den vara.
  • Är problemen allvarliga – uppsök veterinär i god tid för eventuell medicinering.

Välj butiker som inte säljer smällare

Utnyttja din makt som konsument och gör ett aktivt val – handla inte i butiker som säljer produkter med knalleffekt, som stressar både djur och människor.”

******************************************************

Varje år är det dessutom otroligt många hundar som blir så skrämda av fyrverkerier att de springer ifrån sina ägare. De flesta kommer till slut till rätta men varje år är det hundar som aldrig blir hittade.
Vi vill därför be alla våra bloggläsare – våga vägra smällare!
Vill du göra mer skillnad, skriv på här: http://www.skrivunder.com/fyrverkeribegransningar
Så kanske många hundar & andra djur slipper eländet med raketer!

//Sofia