Ja, ärligt och uppriktigt? Hur ofta är det som du tittar på din hunds tänder?
Om du är en duktig människa och gör det regelbundet, en stor klapp på axeln till dig för det är allt för många hundägare som inte har koll på hundens tänder.
Vi går varje vecka igenom våra hundar. Då klipper vi klorna, tittar och luktar i öronen, kammar pälsen och tittar på tänderna. Om dom har vax i öronen torkar vi bort vaxet och om tjejerna har fått tandsten så skrapar vi bort den.
Det många inte vet är att tänder är en lurig sak vad det gäller försäkringen. De allra flesta försäkringsbolag ersätter inte det de kostar om du måste åka till veterinären för att du inte har skött din hunds tänder. Jag vet en hundägare här i Nynäshamn där de hade varit tvungna att dra ut 16 tänder på hunden pga att ägaren inte hade kunnat kolla hunden i munnen, det blev en saftig nota hos veterinären som hundägaren fick stå själv för.

I förra veckan när mamma skulle kolla på Selmas tänder upptäckte hon att en av tänderna längre bak på vänster sida (premolar 4) har gått sönder……
Igår åkte vi till veterinären för att göra en undersökning innan operation.
Veterinären verkade faktiskt själv lite förvånad över att vi på egen hand hade upptäckt att tanden var sönder för hon utbrast ”men hur kom det sig att du upptäckte det här”…
”Jag tittade på hennes tänder och såg att den var sönder, sa mamma”.
Selma fick jättemycket beröm för att hon hade så bra tand- och munhälsa för att vara i den åldern hon är. Det verkade inte som att det var så vanligt att 10,5 åringar har så fina tänder.
Hon fick också beröm för att hon var så lätthanterlig och veterinären önskade att alla hundar var lika vana vid hantering (det är ju det våra tjejer är med om varje vecka i och med all kroppsvårdsmiley).
Även ett blodprov togs och även där skötte sig Selma exemplariskt. De ville ta blodprov för att se hur hennes hälsostatus ligger till. I och med att hon kommer att bli sövd och behöva äta någon form av smärtlindring efter operationen så måste de veta att de ger henne rätt sort.

Hur som helst så lyckades vi få en tidigare tid än vad vi först blev inbokade på så nästa torsdag (den 27 augusti) ska Selma lämnas in på morgonen för att bli opererad.
Det kommer Selma tycka är riktigt hemskt för hon avskyr att vara utan sin ”mamma” Helena.
Så nu håller vi tummarna för att alla tester ser bra ut, att operationen nästa vecka går bra och att allt fortlöper utan komplikationer.
I och med att det här är en skada (när det har skett och hur vet vi inte) så kommer försäkringen gå in och täcka för operationen.
Har du koll på hur din hund ser ut i munnen? Brukar du skrapa bort tandsten som bildas? Hur mår tandköttet? Om du inte vet det så kan det här kanske bli en tankeställare.
Så för hundens och dins plånboks skull, iväg med dig och titta till din hunds tandhälsa!

//Sofia