Det här är något som jag har funderat och tänkt på länge men det är först nu det blir nedskrivet…..
Jag vill att ni som vill skaffa hund ställer er frågan, varför vill jag skaffa hund?
Jag vill också att alla vi som har hund ställer oss frågan, varför har jag hund?

Så varför ska vi ställa oss dessa frågor?
Jag anser att hundar har något fantastiskt att ge oss människor bara vi bjuder till och uppmuntrar och ger hundarna en givande vardag.
Jag anser att om man skaffar ett djur så ska man på allra bästa sätt ta hand om djuret, oavsett vad det är för djur.
Innan vi hade hundar och innan vi visste om att det faktiskt fanns en ras som pappa klarade av så skaffade vi först akvarium (något som pappa tog hand om).
Vi har genom åren också haft geckoödlor:
Vi har också haft flera stycken undulater (och de flesta samtidigt):
När vi hade ödlor och undulater så försökte vi på allra bästa sätt ta hand om dom. Ödlorna la vi ibland ut filtar och kuddar i hallen så att dom skulle kunna få utlopp för att leva ett så naturligt liv de bara kunde.
Fåglarna flög fritt i köket (vi gillar inte djur i bur) och när Zid tappade flygförmågan så hade vi flygträning med honom.

Många skaffar hund och visst man ger hunden mat, motion och kärlek men sen då? Precis som att vi människor uppskattar mentalaktivering i olika former. Vissa dansar, löser korsord medan andra tycker att det är stimulerande att samla på frimärken).
Jag anser att om man skaffar ett djur så ska man ta sitt ansvar som djurägare att hitta på saker med sina hundar.
Vår ambition är att minst 1 gång per dag hitta på någonting med tjejerna (förutom promenader). Det kan vara allt från att gömma leksaker i skogen, träna olika trix, köra agility, vattenträna på sommaren eller lägga spår.

För några år sedan hade vi en familj hemma hos oss som var intresserad av valp. Familjen brukade ta hand om en släktings hund och vi frågade vad de hittade på med hunden. Svaret blev att: ”nä han är så gammal så ha vill inte göra någonting”.

Vadå inte vill, frågar jag mig själv idag? Hur kan man säga att hunden inte vill hitta på någonting? Snarare kanske det är som så att hunden har fått acceptera att livet inte blev roligare än vad det blev.

Här har ni Alice, snart 10 år (filmat för någon dag sedan) när hon letar leksak i skogen:
Ser ni hur hon viftar på svansen hela tiden? Ser ni hur duktig hon arbetar hela tiden? Och ser ni glädjen i hennes kropp när hon letar och när hon hittar saken?
Hur kan man säga att en hund inte vill hitta på saker? Det är precis som att säga att en gammal människa inte vill göra saker. Okej att orken inte är densamma och att man blir trött fortare än vad man blev som ung, det blir även hundar men att säga att hunden inte vill hitta på saker… Nja, det tror jag faktiskt inte på.
Sen kan det vara som så att alla hundar inte uppskattar att göra precis samma saker men det finns alltid något de gillar att göra.
Nemi gillar inte att leta efter leksaker i skogen men nu äntligen har jag kommit på vad som hon gillar att leta efter, min mössa!
Många skaffar en speciell hund för att den ser så söt ut men vad man egentligen ska fråga sig är: vilken ras passar mig? Vad är jag ute efter när jag letar efter en hund? Och vad är min ambitionsnivå?
Somliga människor, ska enligt mig, inte ens ha en hund. Det som passar dom i hundväg är endast en porslinshund som lite då och då behöver dammas av.

Det är ett stort ansvar att ha hund och ett ännu större ansvar att ha hundar. Jag vill med det här inlägget uppmuntra ALLA hundägare att, istället för att gå t ex 1 timmes promenad, gå 50 minuter och hitta på någonting kul i 10 minuter istället.
Eller lägg ett spår, gå 1 timmes promenad och ta sedan spåret.
Det är det lilla som gör det och det är det lilla i hundens vardag som får hunden att få ett mer innehållsrikt liv.
Nu vill jag också vara extra tydligt med att det här endast gäller unghundar och vuxna hundar och INTE valpar. Valpar behöver mycket sömn.

Jag vet att det finns många hundar som får bra mycket mer än det jag skrev om ovan men det är på tok för många hundar som får på tok för lite!

//Sofia