När Cookie började löpa i februari så räknade vi ut när vi trodde att det skulle kunna vara dags för parning. Jag och Johanna (Borkas matte) kom överens om att Cookie och Borka skulle få träffas på söndagen den 15/2. Visserligen var det förtidigt (trodde vi när vi bestämde dejten) men det känns alltid bra att tik och hane får umgås innan det väl är dags.
Vi fick alla en liten chock när vi redan på söndagen fick till en riktigt bra hängning efter bara några minuter att vi hade kommit dit och lika chockade vart vi när vi insåg 2 dagar senare att höglöpet var förbi då Cookie sa ifrån och Borkas intresse hade minskat (vi hade velat få till 2 parningar).
När vi var på ultraljudet så kunde jag (Sofia) till 5 foster (hon som gjorde ultraljudet var inte så duktig) så vi visste inte alls hur många valpar vi kunde förvänta oss.
Dessutom så är det som så att han-spermierna är snabbare än tik-spermierna medan tikarna lever längre i magen än hanarna. Därför brukar det (rent statistiskt) bli fler hanar ju senare i höglöpet man parar samt fler tikar man parar tidigt.
Därför visste vi inte heller om det ens skulle bli några tikar i och med att parningen blev så sen!?!

I lördagsmorse kl 07.00 ringde Helena till mig och berättade att Cookie hade börjat få frossa. När valpningen börjar närma sig så sjunker progesteronhalten i tikens kropp och i och med det så börjar hon frysa och hennes temp sjunker. När tempen väl stigit igen så drar valpningen igång och det kan dröja upp till 1 dygn innan det är dags.
Hur som helst så åkte jag, Maya och Nemi hem till mamma och pappa och en ”lång” väntan började.
Kl 13.07 föddes den första valpen, en brun hane och kl 18.20 föddes den sista valpen.

Första 3 valparna som föddes vad 3 stycken hanar och i våra hjärnor ställde vi ju automatiskt in oss på att ”jaha, det blir väl bara hanar”…..
Vi blev sååå lyckliga när den 4de valpen föddes och det var en brun tik!!
Totalt föddes det 8 valpar, 4 tikar och 4 hanar, en väldigt jämn fördelning. smiley
2 av tikarna är bruna och 2 är svarta. 1 hane är brun och 3 hanar är svarta med vita tecken.
Låt oss presentera vår J-kull (deras arbetsnamn är just nu färgen på deras halsband som dom har på sig):
Valp 1 – Herr Blå
Valp 2 – Herr Ljusblå
Valp 3 – Herr OrangeValp 4 – Fröken RosaValp 5 – Fröken Grön
Valp 6 – Fröken Lila
Valp 7 – Herr Gul
Valp 8 – Fröken Röd

Cookie var fantastiskt duktig under valpningen. Det var stora valpar som fanns där inne och vikterna låg mellan 288-367 gram.
Trots att det är första gången Cookie har blivit mamma så började hon på en gång pyssla med sina små och hon månar väldigt mycket om dom.
Valparna behöver hjälp med att både kissa och bajsa när de föds så det gäller att tiken slickar dom rena. Att få dom att kissa förstod Cookie på en gång men det här med att man ska äta bajset, är det verkligen nödvändigt? Nu börjar hon förstå det också så det dröjer nog inte länge innan hon på egen hand sköter det där själv.
Nyfödda valpar är både blinda och döva. När valparna är ungefär 2 veckor gamla börjar ögonen och öronen öppna sig. Just nu måste valpen förlita sig helt på sin nos och att på så sätt nosa sig fram till syskonen och mamma samt mammas goda bröst.
Igår kom Cookies matte Madeleine och husse Daniel och besökte valparna:
Cookie blev jätteglad när dom kom men kände sig helt trygg och lugn med att stanna kvar när de gick (vilket känns jättebra för oss alla).
Nu kommer bloggen att börja uppdateras mer flitigt med bilder på valparna!

//Sofia