Som vi skrev för någon dag sedan så hade vi varit lite upptagna under onsdagen och därför hade det inte blivit någon uppdatering.
Vi (jag och Helena) var nämligen under onsdagseftermiddagen på Albanos Djursjukhus med Bertil och Nikki för att röntga deras höfter och armbågar.
Höftledsfel är något som finns i rasen och som det ser ut idag så har 25% av de portisar som blir röntgade dåliga höfter. Skalan är från A-E där A och B är godkända höfter medan C,D och E är icke godkända. Tyvärr blir inte ens 50% av alla portisar kollade på sina höfter så mörkertalet är stort.
Vi är otroligt tacksamma att vi hittills har fått så fantastiskt fina höfter och vi tycker att det är viktigt för varje hundägare att veta statusen på sin portis. Har hunden fel på höfterna så måste man tänka på att hålla hunden musklad och att den inte bär på för många extra kilon. Vissa portisar lider aldrig av sina höfter men somliga andra gör det.
Eftersom jag och Helena jobbar som fysioterapeuter så har vi fått se många hundar med höftledsfel som har kommit till oss för att få smärtlindring (eftersom det är lätt att hunden börjar felbelasta sina muskler vid Hd-fel).

I väntrummet blev vi haffade av ett kamerateam som undrade om de fick filma Bertil och Nikki eftersom de tyckte att de var så otroligt häftiga och coola hundar. De ville nämligen ha ”hundar-som-ligger-i-väntrummet-scener” till tv-serien Veterinärerna som sänds på 7an. Vi får väl se om det dyker upp och från och med den 2a april börjar den sändas!

Röntgen gick väldigt fort och vi tyckte att allt såg bra ut men i slutänden är det ju Svenska Kennelklubben som avgör vad statusen blir.
Det är några extra nervpirrande dagar innan man får veta vad SKK säger och speciellt när det gäller hundar som förhoppningsvis ska gå i avel i framtiden.
Idag fick vi svaret:
Ammiellas Goe Gosse Bertil ”Bertil” HD B och ED UA(0) samt
Amazing Selma’s Honolulu Hulahula ”Nikki” HD A och ED UA(0)!!!!smiley
Tjoohooo, tjoohoo!!! Ikväll ska vi faktiskt fira dessa härliga resultat. Det här betyder att både Bertil och Nikki förhoppningsvis i framtiden ska bli föräldrar hos oss. Höfterna (och armbågarna) är ju första men också det mest avgörande steget!
Bertil
Nikki
//En väldigt lycklig Sofia