När man får hem sin valp så är man ofta väldigt ”taggad” på att börja lära hunden olika saker. Vissa vill också börja träna in lite svårare moment väldigt fort. Ibland kan man dock skjuta sig själv i foten genom att pressa hunden och utsätta den för saker den inte är mogen för.
Ibland kan det vara bättre att bara låta hunden vara och istället för att försöka träna in olika moment antingen bara avvakta tills man inser att hunden är mogen eller så försöker man leka fram rätt beteenden.

Nemi är 2,5 år. Hon älskar att göra olika trix, träna agility samt att göra riktiga spår. Något som däremot inte har varit hennes starkaste sida är att göra sökruta.
Sökruta gör man på så sätt att man går upp som en ”ruta” i t ex skogen. Egentligen är det bara hunden som ser rutan i och med deras fenomenala luktsinne. I ”rutan” lägger man ut något som luktar oss människor (t ex en leksak, en burk, en vante mm mm) som hunden sedan ska leta rätt på och sedan leverera till oss människor.
Det här har Nemi inte förstått. Hon har hittat saken som vi har gömt men har sen inte förstått vitsen med att leverera föremålet (däremot är hon extremt duktig på att apportera i vatten).
Hade vi envisats med att träna sökruta med Nemi så hade hon tröttnat ännu mer och att sedan i framtiden få henne att förstå vad hon ska göra hade blivit ännu svårare.

Nemi har istället fått göra saker hon tycker är kul (leta efter människor eller göra riktiga spår). Det senaste halvåret har vi lekt leken ”plocka upp olika saker hemma”. Bland annat så har hon fått hjälpa till att städa upp plats-ben som finns i våra olika aktiveringsleksaker:
(Denna är gjord av Nina Ottosson).
Sakta men säkert har Nemi börjat förstå saken med att plocka upp och leverera.

I och med hennes små framsteg som successivt har blivit större så har hon nu för bara någon vecka sedan fått testa på sökruta igen. Än har vi inte kommit så långt att hon får ta någon leksak utan det hon får leta efter är pinnar.
Hör och häpna med nu har hon börjat leverera dessa pinnar tillbaka till mig när hon hittar dom!!!!smiley
Sakta men säkert kommer vi nog komma så långt att hon förstår det roliga med att leverera allt möjligt.
Visst är det märkligt, alla dom andra tycker att det är hur kul som helst att leta och hämta saker medan Nemi bara förstår det roliga med att leta, inte hämtandet.
Därför är det väldigt viktigt att ta det lugnt när man stöter på problem eller hinder när man tränar hund. Man måste alltid se till hundens bästa och med en portis kan man inte banka in olika saker, ibland måste man lirka och få hunden att utföra sakerna utan att de förstår att man tränar!smiley
//Sofia