Nja, inte är det dags än för valparna att lämna vårat hem, det dröjer minst 4 veckor och 2 dagar tills dess men idag har valparna flyttat från vad vi kallar ”valpningsrummet” till ”valprummet”.
Valpningsrummet är bra på så sätt att de är långt från ytterdörren = lugnare för tiken att hon inte måste hålla koll så fort dörren öppnas medan valprummet ligger närmare ytterdörren men då kan valparna lättare sen komma ut i hallen och utforska huset.

Till att börja med har valparna och mamman bara 1 valplåda men så fort dom har öppnat ögonen så märker man att den ytan blir för liten och då får vår andra valplåda komma upp som vi dockar i den befintliga lådan.
Med tiden märker man att valparna behöver större utrymme och om en vecka börjar de första familjerna att komma hit för att träffa sina nya familjemedlemmar. Då är det också för litet att bara ha dessa 2 lådor att sitta i.
Ju större valparna blir desto större utrymme får dom, allt i deras egen takt.
Just nu är utrymmet ”lådan” tomt på saker men om några veckor kommer de att finnas både en liten ramp där man kan öva balansen samt massor av leksaker och även ett bildäck som är kul att klättra på.
När man har flyttat för första gången så är det skönt att ha mamma hos sig!
Man märker redan nu att valparna uppvisar portisegenskaper. Medan Helena och Peter bar in den stora lådan i valprummet satt jag kvar i den lilla tillsammans med valparna. För att de inte skulle ta sig ur så höll jag för en planka. Envisa små portisvalpar var det i lådan som tyckte att det var såååå orättvist att de inte fick gå över till andra sidan, där brukar de ju få vara! smiley
När väl valprummet är utforskat öppnas dörren upp så att valparna får utforska hallen och senare också köket och toaletten.
Vi hoppas också på att det blir vackert väder om några veckor så att valparna kan få komma ut i trädgården och utforska världen ute med allt vad det innebär (gräs, pinnar mm mm).
För oss är det viktigt att allt detta sker i den takt som valparna är mogna för men också att de får uppleva många olika saker och många olika miljöer för när de väl är 8 veckor så ska de flytta till sina nya familjer och då kommer de att få uppleva hela världen!
//Sofia