Som hundägare måste man vara uppmärksam och läsa av sina hundar. Är man det så kan man lättare lära sig att se när någonting inte är som det ska vara.
Härom dagen började det komma en annorlunda flytning ur Alices vulva. Den luktade ingenting (det är det första man kollar ju när något är konstigt, vad luktar det!?) och till saken hör att Alice inte ska löpa förrän om tidigast 3 månader. Vanligtvis kan det komma flytningar ur tikar i samband med löp men inte annars.

Vi har genom åren haft en sån otrolig tur med alla våra tjejer. *Peppar, peppar* men vi är aldrig hos veterinären förutom att t ex när vi har höftledsröntgat, ögonlyst eller vaccinerat.
Nemi har aldrig varit hos en riktig veterinär för när hon blev röntgad så blev hon det hos Lars Audell och han hade sin verksamhet i en fd drängstuga. Hennes vaccinationer har lyckats sammanfalla så att hon har kunnat få dom i samband med att vår veterinär Sandra har kommit hit så hon har aldrig satt sin fot innanför Bagarmossens eller Haninge Djurkliniks dörrar (det är dit vi vänder oss om det är någonting).

Hur som helst så har vi varit uppmärksamma på Alice. Man måste ju kolla på allmäntillståndet med djuren eftersom de inte kan tala. Alice har varit pigg och precis som vanligt, Alice är ju Alice så hon är inte den mest lekiga i flocken men hon har, vad vi tycker, varit precis som vanligt.
Igår på kvällen så ökade flytningen, det kom mer men var fortfarande luktlöst. I efterhand kan jag och mamma tycka att flytningen liknade lite till färgen så som det ser ut när tiken ska valpa och första vattnet går (dvs innan blåsan spricker).
Det första man tänker på när det handlar om annorlunda flytningar är: Livmoderinflammation.

Grejen med livmoderinflammation är att alla tikar inte får tydliga tecken utan det kan vara väldigt diffusa symptom.
Så här står det när man läser på nätet:
”Typiska symtom ses oftast ca två månader efter löp men de kan uppträda när som helst, ibland till och med under själva löpet. De vanligaste symtomen är illaluktande, variga flytningar från vulva, att tiken är trött och hängig, har minskad aptit, feber, kissar mycket och har kraftigt ökad törst.”
http://www.veterinaren.nu/hund/sjukdomar/reproduktionsapparaten/livmoderinflammation-hund

Eller så här:
”Hos de flesta tikar ses en ökad törst och urinering ibland kombinerat med nedsatt aptit och förhöjd kroppstemperatur . Vanligen har tikarna variga eller blodblandade flytningar från slidan eller så märker man bara att tiken tvättar sig mer runt vulva. I vissa fall är livmoderhalsen stängd vilket innebär att varet inte kan komma ut, dessa tikar har således inga flytningar alls.”
http://www.universitetsdjursjukhuset.se/sv/smadjurskliniken/rad-om-sjukdomar/livmoderinflammation/
Som sagt så blir man väldigt orolig, vissa tikar visar inte alls att de är sjuka men så har de livmoderinflammation i alla fall.
Idag kl 9.40 fick vi en tid hos Bagarmossens Djursjukhus där de har fertilitetsexperter samt att om det skulle vara så att det var livmoderinflammation så är de otroligt duktiga på att operera.
Mamma och Alice åkte iväg medan jag, tjejerna och valparna var hemma.
När de kom fram togs blodprov för att se vad de kunde säga samt att de tillslut kom in så att de fick göra ett ultraljud.
Både blodprov och ultraljud visade att Alice inte har livmoderinflammation. Hon är frisk som en nötkärna och livmodern såg väldigt fin ut. SKÖNT!

I efterhand kan man tänka att det var onödigt att åka in, MEN om det hade varit livmoderinflammation så kan det gå riktigt illa utan åtgärd. T ex så kan livmodern bli så inflammerad att den spricker och då blir det var i hela buken, vilket man inte vill ska hända!!!
Så summa av kardemumman så är Alice en frisk tjej som nu fick sig en 9,5-års-kontroll. Förhoppningsvis får vi ha henne med oss i många år till framöver!!!
Vi önskar er alla en härlig helg, ta hand om er!
//Sofia