Tidigt igår morse packade jag(Sofia), Helena, Maya, Bella och Bertil in oss i bilen och styrde färden mot Eskilstuna. På vägen dit lämnade vi av Bertil vars familj nu var hemma. Tanken var från början att Bertil skulle ha ställts ut även han men efter ringträningen i onsdags som han galopperade sig igenom så bestämde vi att han behöver mer ringträning. När han börjar trava några meter istället för att galoppera så får han följa med. smiley
Nu var det alltså dags för vår 4:e utställning för året och domaren för dagen var Inga Siil från Estland. Det var många hundar av andra raser innan och hon delade ut måååånga både gröna (sufficient=godtagbar kvalitet), gula (good=god kvalitet), blå (very good = väldigt bra kvalitet) i betyg. Inte lika många röda (Excellent = utmärkt kvalitet) delades ut så förhoppningarna var inte särskilt höga.
Först ut var E-kullehanen Dino (Amazing Selma’s Energetic Asterix) & hans matte Carina, som deltog på sin andra utställning någonsin:
Dino fick en otroligt fin kritik och ett Very Good (han behöver lite mer tid på sig att utvecklas) & placerades som 2a i unghundsklassen.

Näst på tur av Amazing Selma’s-hundarna var vår egna Bella:
6 stycken öppenklass-tikar var där.
Domaren var väldigt noggrann och medan Bella stod framför domaren tog domaren fram rasstandarden. Vi vet att Bella har en speciell färg som få andra portisar har. Enligt vad vi har fått höra så anser Portugiserna att färgen inte är önskvärd men heller inte oönskvärd. Det är alltså upp till varje domare att bestämma vad han/hon tycker.
Bella tilldelades Excellent (utmärkt kvalitet!) med kritiken:
”Excellent bitch in quality and type. Excellent proportions and balance. Very feminine overall. Excellent head and expression. Excellent neck, topline and tail-set. Very well angulated and bodied. Excellent bone. Excellent coat aquality. A bit loose in elbows. Excellent movements”.

Endast 4 placeras i klassen och Bella blev avtackade.

Nu var det dags för Maya att för första gången gå in i Championklass någonsin!
Två championtikar var för dagen anmälda.
Maya tilldelades Excellent med kritiken:
”Excellent bitch in quality and type. Excellent proprtions and blance. Beautiful head but too light eyes. Excellent neck, topline and tail-set. Balanced angulations. Excellent ribcage and body substance. Excellent coat quality and condition. A bit lose in front. Excellent movements and presentation”.

Och blev även bästa championtik med CK (certifikatkvalitet) och skulle därmed tävla vidare mot de andra 3 tikarna som också fått CK.
Otroligt fina hundar var på plats och väldigt fina tikar tävlade i bästatik-klassen. Två varv fick vi springa och därefter placerade domaren fram en öppenklass-tik och sedan pekade på mig att vi skulle fram. Då tycker jag att hon säger 2a och jag tror att jag och Maya hamnar på andra bästa plats men nej, först skulle vi placera oss…..
Kunde det vara sant? Skulle vi bli bästa tik igen, för 4e gången???
Tjoohoo!!! Det blev vi!!! smiley
Nu var ju inte utställningssagan slut utan nu skulle vi tävla mot hanen om vem som skulle bli ”Bäst-i-rasen” samt ”Bäst-i-motsatt-kön”. Redan innan vi gick in tänkte jag att ett till ”Bäst-i-motsatt-kön” blir det för det har det ju blivit alla andra gånger:
Två varv i ringen fick vi springa.
När vi nästan har sprungit klart ser jag hur domaren tar sikte på mig och Maya och tar fram den röd/gula-rosetten….
Tjoohoooo, Maya blir BÄST-I-RASEN!!!!smileysmileysmiley
Hmm.. Åt det här hållet är vi inte vana att ställa upp. Fortsätter det så här måste vi börja träna på det också! smiley

När bedömningen är klar går domaren fram till mamma som hjälpte till att fotografera även för domaren. Hon säger till mamma att hon älskade hennes tik (dvs Bella) men pga att hon har så mycket grått så kunde hon för dagen inte ge henne bättre än ett Excellent. Domaren vänder sig om och tittar på Maya och säger (fast på engelska): hon hade varit en tuff konkurrent för henne (och pekar mot Maya)…. Kan man inte måla henne? Måla henne mer svart? smiley Hon är så otroligt vacker, är det okej om jag tar ett foto på henne???
Självklart fick hon fota Bella smiley.
När vi kommer ut ur ringen står Dinos matte Carina och har tårar i ögonen. Hon tyckte att det var så fantastiskt kul att få se Dinos mamma vinna!

Nu var ju inte dagen slut än utan såklart stannade vi till gruppfinalen.
Förväntningarna där inne var inte särskilt höga för det är ju alla som tillhör grupp 8 som ska tävla mot varandra (Stående, stötande, apporterande, vattenhundar).
Förhandsbedömningen går väldigt bra (innan man springer in i stora ringen går domaren igenom alla hundarna)…
Precis när vi ska springa in i ringen säger jag till Maya: nu kör vi och gör så gott vi bara kan!
Av oss alla (säkert 25 hundar) ska domaren plocka ut 4 som placerar sig…
Maya vart tyvärr inte placerad utan tackades av men fy tusan vad stolta vi är i alla fall!!! Det är inte alla som kommer så långt att dom får springa i den stora ringen!!!
Vi är så fantastiskt stolta, glada och tacksamma för alla framgångar vi har haft i år. Det är året som Maya har fått visa vad hon går för!smiley

Tusen tack för familjen Jannerstad (Carina, Ronny, Line och Dino) för otroligt trevligt sällskap samt för all hjälp!

//Sofia och Helena