Som jag skrev i inlägget nedan så var jag inte hemma på min 25-årsdag. Den firades i Södertälje på deras brukshundklubb där det var en inofficiell utställning.
Det vart en varm och otroligt lååång dag med mycket väntan. Bertil skulle debutera i ringen och med oss hade vi även Maya och Selma men det var bara Maya som också skulle ställas ut.
Vi anmälde dom innan Maya blev champion men man kan aldrig få för mycket träning smiley.
Tillslut var det vår tur.
Det som är lite tråkigt med inofficiella utställningar är att det inte behöver vara riktiga domare som dömer. Dom behöver bara ha goda kunskaper om hundens anatomi. Den här domaren var inte så påläst om rasen portugisisk vattenhund för hon trodde att Bertil skulle bedömas på ett bord.
Min kommentar på det var ”nej, vi bedöms på marken som vuxna, alltså gör vi även det som valpar, det kommer du förstå när vuxen tiken kommer in”.
Domaren gav Bertil den här kritiken: ”Maskulin, 5½ månader. Högbent hanvalp. Flat skalle, vackra mörka ögon. Välutfyllt nosparti. Fint bett. Stark hals. Vällagd skuldra. Något rak överarm. Välvinklade knän. Rör sig något hastrångt, skjuter upp rygg i rörelse och stående & får därför fel siluett”.
Inte för att jag tycker att han skjuter upp ryggen på bilden ovan, han ser ut som en portis i utveckling men det tyckte hon så därför fick han inget hederspris. Lite snålt kan jag tycka……
Bertil är ju en valp under utveckling och det är många portisar som inte växer jämnt med fram- och bakparti. Därav kan dom vara både bakhöga och framhöga.
Hur som helst, domaren dömer men det blir tråkigt att åka på inoffare när dom inte riktigt kan.

Det är bara upp på hästen igen med nya tag och nya domare smiley.
In i ringen efter Bertil var Maya:
Maya har ju blivit en otroligt van hund i ringen och trivs som fisken i vattnet. Hon älskar att visa upp sig och är väldigt duktig och en kul hund att visa upp.
Maya blev tilldelad HP och därmed blev hon också BIR (bäst i rasen) då hon var ensam vuxen portis och skulle därmed vidare till gruppen.
Kritiken löd: ”Praktfull feminin 6-årig tik med snygg siluett. Flat skalle. Välburna öron. Något tunt nosparti. Bra bett. Ljusa ögon. Vacker hals övergår i stark rygg. Markerat förbröst. Välformad bröstkorg. Vällagd skuldra. Rak överarm. Starka ben och tassar. Välvinklat knä. Långt brett kors. Normalt vinklad. Välburen svans. Rör sig mycket väl från sidan, bra bak. Virvlar fram”.
Vi var 5 ekipage i gruppen som tävlade om att bli bäst-i-gruppen.
Domaren tackade av en annan hund och började sedan placera oss i den ordningen hon ville ha. Tillslut kvarstod bara Maya och en Golden Retriever.
Och Maya blev bästa hund i grupp 8!! smiley
Nu återstod en låååång väntan på BIS (Best i show) i strålande sol och en otrolig hetta.

7 ekipage intog BIS-ringen och en av dom var Maya:

Nu gick de 2 inoffdomarna som dömt under dagen ihop och skulle tillsammans placera hundarna i finalen.
Domaren som inte hade dömt Maya studerade henne noga.
Ett varv i ringen
Domarna tackade av 2 andra ekipage och började sedan placera ut oss. En som reserv-BIS, en annan som BIS-4a och…. BIS-3…. Portugisisk Vattenhund….
Tjooohoo! Inte illa pinkat Maya! smiley
Det som dessutom är lite roligt är att för 6 år sedan debuterade Maya för första gången i en utställningsring just på Södertälje BK. Då som en liten valp och åren som kom skulle vi få höra att hon är otroligt fin men tyvärr för tunn och behöver utvecklas. Hon har gått under flera år under smeknamnet ”räkan” men det smeknamnet är sedan något år tillbaka bortblåst. Nu är hon snarare en kraftig och välutvecklad buffel som inte alls är spinkig längre.
Maya behövde bara lite mer tid på sig att utvecklas, precis likadant är det idag med hennes dotter Nemi.
Här kommer bild på hur Maya såg ut för 6 år sedan:
Och idag ser hon ut så här:
//Sofia