Igår morse packade jag, mamma, Selma, Maya och Nemi in oss i bilen och styrde färden mot Österbybruk vid Uppsala. Redan när vi satte oss i bilen halv 8 stod termometern på 18,5 grad så vi förstod att det skulle bli en varm dag. Ju närmare vi kom destinationen desto högre blev temperaturen ute, 25 grader var det när vi kom fram!

Väl på plats letade vi oss fram till vår ring och lyckades i all trängsel hitta en plats för oss att slå upp vårat tält. Vi hittade också Nemis bror Eskil och G-kullens pappa Sigge med matte Bibbi.
Det visade sig att Bibbi hade trillat i veckan och gjort illa både knät och armen så hon hade svårt att springa. Då bestämde vi att jag skulle ställa Eskil eftersom jag är en av hans första mammor! Bibbi hade med sig 2 kompisar (mor och dotter) som aldrig hade ställt hund förut men dottern skulle hjälpa till att ställe Sigge.

Först ut av våra hundar var Eskil att gå in i ringen och dom var 3 stycken unghundshanar. Vi hade sprungit lite innan och tränat på att stå men såklart är det lite pirrigt att ställa någons annans hund (även om det är vår avkomma).
Eskil skötte sig galant trots att han lite då och då undrade vart matte Bibbi och ”brorsan” Sigge var:
Vi fick stå och stå och stå stilla läääänge och domaren skulle klämma och klämma och klämma, duktiga Eskil skötte sig så bra!
Han tilldelades Excellent och placerade sig därefter som 2a i unghundsklassen.
Jag har inte kritiken men i den stod att han var en maskulin och fin hane men att han gärna hade fått ha mer päls för att uttrycket skulle bli så bra som möjligt.
Redan här fick vi klart för oss att han gillade myyycket päls……

Sen fick Sigge och Evelyn gå in i veteranklassen. Domaren gillade Sigge, han tilldelades Excellent och CK och fick därför gå vidare till bästa hane, vilken start för Evelyn!
Det var 6 stycken som skulle tävla i bästa-han-klassen och 2 andra blev avtackade. Det betydde att Sigge skulle placera sig!
Här tog det inte slut…. Sigge placerade sig som andra bästa hane och eftersom den före honom redan var champion tilldelades han CERTET!!!!!!!! smiley

Nu var det dags för tikarna…. Det skulle ha varit 2 juniorer med men dom dök inte upp. Därför var det nu dags för Nemi i unghundsklassen där dom var 3 stycken. Kommer ni ihåg att jag skrev att domaren gillade mycket päls(?), Nemi har varit skendräktig och tappat mycket av sig fina päls som hon haft så jag hade lite på känn att det kanske inte skulle gå lika bra som det gjort tidigare:
Nemi stod och stod och stod och domaren klämde och klämde och klämde.
Nemi tilldelades Very Good (jag är otroligt nöjd i alla fall) med kritiken:
”1,5 år som är en del för lång i sin kroppsproportion. Utmärkt feminint huvud. Korrekt bett. Bra hals. Utmärkt överlinje. Bör vara mer utvecklad i bröstkorgen för åldern. Bra vinklar fram och bak. En tik fattig på päls idag. Prima sunda rörelser med långa steg”.
Dom andra tikarna placerade sig före Nemi så hon kom 3a i klassen. Otroligt glad är jag ändå för hon fick faktiskt bra vinklar, det är det hon har fått nedslag på tidigare. Det betyder ju att hon har utvecklats! smiley
Sen var det dags för mamma och Maya att gå in i ringen, 3 öppenklass tikar var det och Maya för först ut:
Maya hade världens driv i ringen, vår träning med Gerard O’shea visade sig ha givit stort resultat!
Maya stod och stod och stod och domaren han klämde och klämde och klämde.
Därefter tilldelades Maya Excellent och fick tävla mot dom andra två tikarna.
Mamma sprang och sprang och sprang och domaren placerade Maya som nummer 1 och med CK (certifikatkvalitet)!!!! Det betydde att Maya gick vidare för att tävla i bästa-tik-klassen!

Efter Maya var det dags för Selma som för första gången gick in i veteranklassen.
Selma tycker att det är så himla kul att hitta på saker, oavsett vad det är. Hon verkligen njuter av att vara på utställning och satt och skrattade (ja Selma kan skratta) vid sidan av ringen.
Kommer ni ihåg att domaren ville ha mycket päls? Ja, som många av oss vet så har inte Selma begåvats med mycket päls….
Mamma och domaren skrattade en hel del när Selma var inne i ringen. Selma sprang som att hon var en liten valp men eftersom hon har lite päls tilldelades även hon ett Very Good med kritiken: ”9 år. Flott kondition. Välproportionelig. Hon har generellt för lite päls. Feminint huvud. Kunde ha en …. (varken jag eller mamma ser vad som står) kraftigare nosparti. Utmärkt hals och överlinje. Står lite framskjutet med frambenen. Välvinklad bak. Hon rör sig som hon tror att hon är 9 månader gammal. Står väl. Ganska sunda rörelser med bra steglängd.”
Domaren sa vid sidan om att ”henne kommer du få ha läääänge”!!
Eftersom Selma fick Very Good blev Sigge automatiskt bästa-veteran! smiley

Men än var vi inte klara. Nu skulle mamma och Maya in i bästa-tik-klassen!
4 tikar hade fått CK och Maya hade 2 unghundar framför sig:
Älskade Maya
När jag såg tikarna framför mig tänkte jag: ”Tänk, Maya kanske kan ta hem det här, hon är ju så fin!” men jag slog bort den tanken för vad är chanserna till det?
Dom fick springa igen och efter det pekade domaren på Maya och visade att hon skulle ställa sig först av alla. Gissa hur det hoppade till i magen, skulle hon vinna det här? Kunde det vara sant? Man vågade ju inte ens hoppas på det!
Tjoooohooooo!!!!! Maya blev bästa tik!!!!!!!!!!! Tårarna bara sprutade på mig och folk runt om måste ha trott att jag var galen men så glad blev jag!
Inte nog med att hon vann… Hon blev därför också tilldelad CERT (certifikat, skulle hon få 2 till blir hon champion) och CACIB (internationellt certifikat) !!!!!! smileysmiley
Nu gick Maya vidare till BIR/BIM:
Hanen Maya ställdes mot har vunnit massor i sina ungadár så förhoppningen att vinna var inte så stora. Maya blev BIM (bäst-i-motsatt-kön) men vad gör väl det?!??!?!!??


Det har bara varit en dröm att få se en av våra avkommor stå där och ni fick vi se vår förstfödda och egna portis Maya stå som en vinnare!
Maya har genom åren alltid fått på utställningar att hon är för tunn och behöver utvecklas mer. Vi har kallat henne för vår ”lilla räka” eftersom hon har varit ganska spinkig.
Vissa individer behöver mer tid på sig för att utvecklas och bli riktigt bra, precis som en god ost eller ett riktigt gott vin!
Så här såg Maya ut 2010:
Och idag ser hon ut så här:
En riktigt värdig vinnare. Så som vi har kämpat!
Men hur löd kritiken?!?!:
”6-årig tik i fin kondition. Välproportionelig. Gott feminint huvud. Korrekt bett. Utmärkt uttryck. Bra hals och överlinje. Välvinklad fram och bak. Bra päls. Snygga rörelser sett från alla håll, bra steglängd” smileysmileysmiley
Med en molande huvudvärk åkte vi hem, helt surriga i huvudet! Vi kunde inte förstå att allt det här hade hänt oss och med vår Maya! Världens bästaste och finaste portis! Vi svävade på rosa små moln igår och det gör vi än idag. Det här är andra gången någon av våra avkommor tilldelas ett CERT. Förra gången var det Bella och hon går under smeknamnet ”cert-ungen”. Maya kallas för det också men även för ”BIM-barnet”.
Väl hemma firade vi dagens framgångar ordentligt med bubbel och god mat.

Tusen tack för alla gratulationer vi har fått, det betyder massor! Vi är i ett lyckorus!

Plötsligt händer det! smiley

//Sofia och gänget