I lördags packade jag och mamma in oss i bilen och åkte till Nacka BK där E-kullevalpen Eskil skulle göra MH (mentalhälsobeskrivning).
Det var väldigt försenat och innan det var Eskils tur gick vi med och kollade på när en Collie gjorde sitt MH. Väldigt kul att se en hund av annan ras göra MH. Vi har gjort MH på Alice, Maya & Bella och sett andra portisar göra men aldrig en hund av annan ras.

Vi insåg att portisen är en väldigt lugn och trevlig ras (och då kan vi också säga att ägaren till Collien fick höra att det var en trevlig hund för att vara just Collie)….
Efter Collien var det dags för alla inblandade att äta lunch och sen var det dags för Eskil att göra sitt MH.
Jag fotade med kameran och mamma filmade. Filmen ska jag ta tag i idag att klippa ihop men bilderna kan ni få redan nu:
Eskil och matte Bibbi

Jag kommer inte gå in på i detalj hur ett MH går till och vad man bedömer och tittar på utan här kommer en light-version.
Först tittade testledaren på kontakten. Testledaren fick sig några pussar också.
Sen skulle det lekas och man kollar på leklusten.
Eskil greppade leksaken och sprang sen runt bland oss i publiken och ville visa upp lekisen!
Leksaken som åker fram och tillbaka (testar förföljandet) sprang han efter men när han insåg att leksaken var död så kom han tillbaka.
Passiviteten har Eskil verkligen problem med *NOT*. Som förare står man helt stilla i 3 minuter och så ser man vad hunden gör. Eskil luktade runt lite, åt lite gräs och därefter la han sig ner.
Avståndsleken går ut på att en person (ni ser personen på bilden) kommer ut från ena sidan. Går ut och gör lite konstiga rörelser och sen tar av sig manteln och börjar leka med en leksak. Eskil drog iväg och ville leka! Men när figuranten var tråkig sprang han tillbaka till oss och ville leka med mig och mamma (vi som publik får inte bry oss om hunden).
Överraskningsmomentet där en overall dras upp snabbt gick också bra. Eskil hajjade till men undrade sen vad det var för något. Ingen kvarstående rädsla.
Ljudrädslan testas med att en kedja dras över korrigerad plåt när hunden passerar.
Reaktionen blev hopp åt sidan och sedan undrade han vad det där var för något. Helt fram vågade han sig när matte var med. Beskrivaren sa ”nu har vi sett hur en portis ser ut när han står på tå och blir 2 meter lång”smiley.
Sen kom det spöken fram ur skogen. Jag tänkte innan ”Eskil nu får du visa att du är en portis (han hade varit tyst hela tiden innan) och visa att du har någon vakt i dig”.
Det visade han genom att skälla och undra vad tusan det där var för något…
När han sen insåg att det var människor där under blev han överlycklig!
Slutligen blev det lek igen och skottfastheten testades. Eskil fick 1:a på skott och är inte skottberörd.
Beskrivaren gick sen igenom hur MHt hade gått och tyckte att Bibbi hade en trevlig portis, kul!!!
När det var klart satte jag och mamma oss i bilen igen för att åka till Saltsjöbaden där vår fodertik Nikki bor med sin familj.
Där blev vi bjudna på fika och hade det otroligt trevligt med Nikkis underbara familj.
Nikki bor precis vid vattnet så vi gick ner och kollade där Nikki ska bada i sommar
Tusen tack familjen Gehrke för att vi fick komma förbi er så där på en lördag.

En lördag fullt med hundaktiviteter åkte vi hem och hjärnorna surrade av alla intryck! smiley
//Sofia