Statusuppdateringen just nu är: valparna mår toppensmiley. Dom växer och frodas. Dom utforskar världen genom att leka med sina syskon, prata med oss, pussas med oss, försöka döda ett och annat gosedjur (men det är utan vidare framsteg), försöka bita sina syskon, försöka springa jääättefort (men det går egentligen i slowmotion), försöka väcka ett syskon som sover samt sitta och gosa i våra knän. När man har gjort allt det här måste man också äta mat, både från mamma och uppblött torrfoder. Dom är vakna längre stunder och när dom är det vill såklart vi vara där så mycket som möjligt. För oss är det en viktig del i socialiseringen, kontakten med oss människor. Att dom vänjer sig att hanteras av människor redan från start samt att vi pratar just med den valpen och ger den uppmärksamhet. Redan nu börjar vi med ögonkontakten. Har man som hundägare ögonkontakt med sin hund (och att hunden söker ögonkontakt) så blir hundägarskapet och träningen så mycket lättare. En bra kontakt mellan hund och förare är A och O.
Efter alla lekar, matstunder och mys måste man också sova i några timmar. Valparna kan sova i upp till 2-3 timmar i stöten och det är oerhört viktigt att valpen får sömn när den kommer hem till sin nya familj. Det är när dom sover som dom utvecklas, precis som barn.

Ibland kan man märka att någon av valparna har lite svårt att komma till ro. Det märker vi genom att dom t ex kan gå runt och yla och vara upprörda. Då lyfter vi upp valpen i knät och pratar lite med den och då brukar det inte dröja länge förrän den har kommit till ro. Även det är något att ta med sig som ny valpägare. Ibland kan man nästan få göra som med ett barn, bära runt på valpen.
//Sofia