I måndags morse lurade Bella oss rejält. Hennes temp var normal och natten hade varit lugn. Bella fick gå på en promenad för inte trodde vi att valpningen var nära. Visst har vi hört om tikar som inte visat tecken på valpning, gått på promenad samt sedan gått in i valplådan för att börja föda men våra tikar brukar visa lite mer tecken än vad Bella gjorde den här gången.
Vid lunch fick Bella gå ut på tomten för att kissa av sig och när hon satte sig för att bajsa kom det en vätska ur vulvan på henne, valpningen var alltså på gång!
Bellas förra kull bestod av 9 valpar och dessa födde hon på 3 timmar. Vi trodde att även denna valpning skulle gå fort men tji fick vi. Klockan 13:24 föddes den första valpen och 01:08 kom den 10:onde och sista valpen ut.
Det blev en helt fantastiskt och färgsprakande kull, helt enkelt som en strut karameller!
Jag låter bilderna nedan tala för sig själva!smiley

Så här ser det ut när valpar kommer till världen! Valpen ligger fortfarande i sin fosterblåsa.
Valpen är snart ute!
Mamma Bella har mycket mat i brösten (titta på all mjölk runt munnen!).
2 ute, bara 8 kvar!
Koraks matte Anna bor ju i Nynäshamn så hon var med på första delen av valpningen. smiley
En lång dag vart det för både oss och Bella! Det tar på krafterna att föda 10 valpar, både för tik och uppfödare. Totalt blev det 4 tikar och 6 hanar, söta som sötaste socker!!!

Trots att Bella valpade 1 vecka förtidigt så var valparna otroligt stora och välutvecklade. Vikterna låg mellan 243- 312 gram.
Nu har vi även fått det förklarat för oss varför våra tikar valpar förtidigt. Vår veterinär förklarade det så här:
Man säger att en tik går 63 dygn +-2 dagar. 63 dygn är räknat från ägglossning. Bella valpade på dygn 58 från första parning och det betyder att vi parade på helt rätt dag. Ägglossningen sker först och efter några dagar är äggen mogna för att befruktas och då har våra parningar skett.
Det betyder ju att våra tikar är duktiga på att inte släppa till hanen innan äggen är mogna samt att också hanarna vet när det är dags.
Parning har alltså skett på den optimala parningsdagen! smiley

//Sofia