I helgen var det dags för den årliga hundmässan i Älvsjö, Stockholm Hundmässa!
Dit kommer det många hundar för att delta på utställning, tävla i lydnad, freestyle och mycket, mycket mer.
Dessutom kommer det dit måååånga människor, somliga för att delta på mässan men också många kommer bara för att titta.
Man kan prata HUR MYCKET HUND man vill, titta på olika raser man är intresserad av i rastorget och även titta eller köpa hundprylar bland alla stånd.

I år ställde vi inte någon av våra egna tjejer men jag och mamma åkte in för att titta. I år var portisen en av maskotarna för mässan så förhoppningen var ju att några skulle få upp ögonen för rasen. Ni kanske har sett Isa på reklamen?!
Vi ställde som sagt ingen själva men Nemis bror Chaplin (Amazing Selma’s Exhausted Rocky) skulle göra debut officiellt på utställningen där årets Sverigevinnare skulle koras. Det var många juniorer som ville ha ”Årets junior-vinnare” på sin meritlista och det var 5 juniorhanar som skulle tävla om den.
Först ut av alla var Chaplin som var så duktig, han stod och sprang jättefint och hanteringen gick toppen! Chaplin är en vääädligt glad kille som älskar allt och alla. När vi kom till utställningen blev han helt toookig och klättrade upp i våra knän för att pussa på oss.
Det är inte det lättaste att få bra bilder inne på mässan men här kommer några, om än, lite suddiga bilder:
Domaren för dagen var Arja Koskelo och gav Chaplin kritiken:
”Mycket god typ. Korrekta huduvlinjer men något för ljusa och stora ögon. Önskas något mer maskulin helhet. Skall ännu utvecklas i förbröstet och bli bredare i kroppen- Önskas också något bredare lår och kraftigare svans. Behöver mycket tid. Trevligt lynne”.

Chaplin blev placerad på 4:e plats bland juniorhanarna!
Vi är så stolta över Madeleine och Chaplin som, trots nervositet, skötte sig så bra! Framtiden ligger framför era fötter!!!

Vi träffade många trevliga hund/portismänniskor, så väl nya som gamla bekanta och det var verkligen jättekul att det var så många av våra befintliga valpköpare som kom för att titta!!!
Eftersom vi inte ställde själva så kunde vi lugnt sitta och kolla på utställningen.
Det var mååånga som inte gillade domaren, jag vet inte var det var men till och med vissa av championhundarna bakade några steg när hon kom. Då blev vi ännu gladare att Chaplin, som är junior och inte så erfaren, skötte sig så bra. Han luktade domaren i ansiktet när hon stod över honom smiley.
Vi kunde sitta och studera handlingen, hanteringen samt rörelserna och det var några hundar man såg skulle behöva lite fysioterapi (baken hängde inte med, korta steg mm mm).

Vi gick också förbi rasmontern och tittade på den. Varje gång vi var där var det jättemycket folk som var intresserade av rasen, kul!!! Även andra vi pratade med sa samma sak och intresset hade tydligen varit lika stort på lördagen, verkligen superkul! smiley
Båda dagarna var det rasparad i stora ringen. På söndagen kom rasens representanter på en hedrande andra plats:
Vi hade en härlig dag och som grädden på moset blev vi överlyckliga när vi tittade i årets portiskalender och fann denna bild under november månad:
Vår egna Bella!! Självklart köpte vi en varsin kalender smiley.
Det blev en lång dag för bedömningen av portisarna tog lååååååång tid och ringen var inte klar förrän strax efter 15.00. När vi kom hem möttes vi av våra fantastiska tjejer (och pappa Peter). Vi konstaterade att dom finaste portisarna bor på Mörbyvägen i Nynäshamn. smiley

//Sofia och Helena