Aminosyror är kroppens byggstenar och finns i både människor och djurs kroppar. Vissa aminosyror producerar kroppen själv (icke-essentiella) medan andra får vi i oss genom födan (essentiella).
Om man inte får i sig tillräckligt med aminosyror genom födan påverkas dom aminosyror som kroppen själv producerar vilket kan leda till någon form av brist.

I augusti fick vi ett foto på en av våra avkommor (som då var 5 månader gammal):

Ägaren undrade ”När ska pälsen börja växa?” (Vi tänkte när vi såg bilden: ”Hm, är det verkligen en portis och inte en riesenschnauzer???).

Vi undrade så klart vad det berodde på att pälsen var så kort. I rasen finns det en felpälsningsgen (Improper Coat/IC). Eftersom både mamman och pappan till den här valpen har papper på att de inte bär på denna felpälsningsgen kunde det inte vara det som var ”problemet”. Vi funderade fram och tillbaka och kom fram till att valpen kunde lida brist på ett par aminosyror. Vi tipsade då om dessa aminosyror som ägaren då började ge till valpen.

Efter ca 1,5 månads intag av aminosyrorna kom den här bilden:

Hoppsan sa, nu hade det börja hända saker med pälsen smiley! Det börjar ”växa fram” en portis!

Nu har det gått 3 månader och idag ser pälsen ut så här:

Här råder ingen tvekan om att bilden föreställer en portugisisk vattenhund smiley

Vi har ingen aning om varför pälsen inte växte som den skulle och att den var väldigt sträv vid 5 månaders ålder men en orsak skulle kunna vara att just den här kullen till stor del startade sina liv med att bli stödmatade med mjölkersättning eftersom mamman fick mjölkstockning. Kanske rubbades då den här valpens pälsproducerande aminosyror.

Det blir väldigt spännande att se hur pälstillväxten utvecklas i och med att den här valpens päls inte växte som syskonens till att börja med.

Det känns väldigt bra att ha kunnat hjälpa till och det här är ett kvitto på att de aminosyror som vi använder oss av inom vår fysioterapi verkligen kan vara effektiva smiley!

// Helena och Sofia