Äntligen verkar det som om mjölkstockningen i Bellas juver är borta. Det har varit ett slitsamt arbete både för oss och för henne. Mjölkstockning kan drabba ett eller flera juver. I Bellas fall var det alla utom ett. Varför hon fick det vet vi egentligen inte. Kanske berodde det på att Bella varit så pigg och alert ända fram till valpningen. Normalt brukar tikarna inte orka mycket annat än att gå korta korta promenader och sedan ligga inne och vila de sista dagarna. Dagen innan valpningen var Bella ute i snön och rullade runt. Hon älskar att åla som en mask i agilitytunneln. Dessutom hade vi ju rakat hela magen för att valparna skulle kunna hitta fram till maten utan att få ”hår i ögonen”.

Hur som helst är vi glada att Bella inte har ont längre men tyvärr har det inneburit att mjölken har sinat. Som tur är har vi en underbar veterinär, Sandra, som vi har bollat vårt bekymmer med under den här tiden. I samråd med henne har vi kommit fram till att vi nu måste låta valparna försöka få igång mjölken igen och det enda sättet är att låta dom suga från de tomma juvren. Vi kan inte ge dom lika mycket mjölkersättning eftersom de då inte blir lika effektiva i sin iver att få fram mjölk. Vi får helt enkelt acceptera att valparna inte kommer gå upp i vikt i den takt vi önskar under några dagar. Det kommer att löna sig framåt.

Vi vet ju av egen erfarenhet att en tik som inte har mjölk kan få igång den snabbt. Det visade Alice när E-kullen föddes och hon tog hand om några av valparna. Efter några dagar hade hon lika mycket mjölk, om inte mer, som Maya som är mamma till kullen.

Här kommer några foton:

Bildkvalitén är inte den bästa på alla foton men hoppas ni håller till godo med dom ändå.

// ”Mjölkerskan” Helena