Alla kullar som föds i det Ekströmska-huset ÄR speciella, men E-kullen har något extra och det på grund av den långa resa vi har gått igenom för att komma till slutmålet.
För 3 år sedan höftledsröntgades Maya och när det stod klart att hon och hennes syskon hade superfina höfter började letandet efter en blivande pappa till hennes valpar. Vi visste vad vi ville ha, en hane som var släkt med vår Selma. Selmas pappas uppfödare tipsade oss om att i Uppsala bodde en bror och en son till Selmas pappa Felix, nämligen grabbarna Figo och Mozart.
Helena tog kontakt med deras matte Pia och jag tror nog hon vart lite förvånad. Mamma presenterade sig och sa att hon hade hört att Pia hade två fina portiskillar och sen frågade hon om dom skulle kunna vara intresserade av att låna ut någon i avel till oss. Mozart var kastrerad men dom hade alltid pratat om hur kul det vore om Figo kunde bli pappa någon dag, men mer än prat hade det inte blivit.
Så en dag i maj packade vi in hela flocken i bilen och åkte till Björklinge och familjen Strand.
Visst är det märkligt ibland…. Att vissa människor man träffar känns det bara så rätt med, precis som att man känt dom i ett tidigare liv eller nått. Familjen Strand var ju en supermysig familj och deras grabbar var helt underbara. Vi föll såklart på en gång för Figo!!!!
Figo och Maya, maj 2010!

Figo var varken portisklippt eller utställd och Pia sa att om han ska bli pappa, då måste han ju bli portisklippt. När han ändå blev det så bestämde sig jag och mamma för att åka och ställa ut honom.
Figo på sin första utställning strax innan 8-årsålder!

Tanken var att Maya och Figo skulle bli föräldrar redan i början av 2011, men ödet ville något annat och det blev inga valpar…..

Maya och Figo december 2010!

Vi ville veta att Maya faktiskt kunde bli mamma så därför bytta vi hane till nästa löp. I augusti 2011 födde Maya 13 valpar, men drömmen om Maya-Figo-bebisar fanns såklart kvar.
Våren 2012 bestämde vi oss för att vi skulle göra ett nytt försök och nu hade vi bestämt oss för att behålla en tikvalp. Vi kände helt enkelt att den här kombinationen har vi jobbat och längtat så mycket efter så här kan vi inte släppa alla tikarna!!!
I augusti började Maya löpa och nu visste Figo vad han skulle göra! Ultraljudet visade att hon var dräktig och veterinären räknade till 10 valpar!!!!!!
Nog för att hon hade sett 10 stycken fosterblåsor, men var Maya verkligen lika stor som förra gången?!?!?! Njaaaa… Magen var nog mindre……

Tji fick vi, den 22 oktober 2012 födde Maya 14(!!!!) fantastiska barn! Äntligen var dom här!!!
Vår veterinär var helt imponerad. Figo är ju 10 år och från och med 10-årsålder brukar man säga att det inte är någon idé att använda sig av hanarna längre, för spermakvalitén är så pass låg. Figos spermier var det uppenbarligen inget fel på!
Vilken resa den här kullen har varit. När det hade fötts 12 valpar och vi insåg att det var fler på väg bestämde vi oss för att Maya inte skulle behöva ta hand om alla själv. Vi tog därför hjälp av vår valpkära Alice (som hade löpt samtidigt som Maya så hon var skendräktig).
Alice tog emot sina barnbarn med öppna armar och har behandlat valparna som sina egna.
Nu på slutet har Maya och Alice haft delad vårdnad om dom och det har gått fantastiskt lätt. Vi är enormt tacksamma över Alice hjälp och vet inte hur vi skulle klarat oss utan henne.
I förra veckan när barnen var 7 veckor hade alla äntligen hittat egna familjer och hem.
Kvar i flocken blir vår underbara Nemi. Det ska bli otroligt kul att se hur hon utvecklas och att få följa henne på nära håll.
Kullen som så länge varit en dröm och en stor önskan att få är här och imorgon är dom redo för att flytta från oss!

Tänk att Figo idag vid 10-årsålder är portisklippt, utställd, testad för PRA och IC samt pappa till 15 valpar (Ja för till historien hör att när Maya förra gången födde sina 13 valpar, 2011, så fick Alice och Figo 10 dagar senare en flicka, vår fodertik Cookie!). Tänk så många guldkillar det finns där ute i vårt avlånga land som ingen tänker på att använda! Vi är otroligt lyckliga och glada över att ha fått låna Figo, TACK Pia och Håkan!!!!!!!

//Ekströmsgänget!