Maya orkar inte längre hänga med de andra tjejerna på promenaden, det går låååångsamt fram. Så jag (Sofia) och Maya har gått korta rundor här i Nynäs. Jag går först och Maya går längst bak i kopplet. Vi tror knappast att det kan vara 2 veckor kvar innan Maya kommer att valpa. Hon kommer säkert göra så som våra tikar brukar och valpa 1 vecka förtidigt. Det blir spännande att se vilken dag som valparna tycker att de ska komma ut.
Till er som inte är insatta eller vet det sedan tidigare så är det som så att Mayas hormoner kämpar mot valparnas hormoner. Mayas hormoner säger att valparna ska stanna inne i magen, medan valparnas säger att dom vill ut. Det är som ett krig ungefär.
När valparnas hormoner är starkare än Mayas, då sätter valpningen igång.
Innan valpningen kommer igång sjunker Mayas kroppstemperatur, då kan dom bli kalla och frysa. Det är sedan när temperaturen stiger som valpningen drar igång.
Just nu så tar vi tempen på henne varje dag så vi kan hålla koll på henne.

Dygn 52

Förra gången Maya valpade var hon väldigt otydlig innan. Inte alls orolig som dom kan vara. Visst hade hon bökat runt lite på natten men inte alls så som hennes mamma Alice har gjort. På morgonen låg hon på rygg på en madrass som vi hade bredvid valplådan. Helena tänkte precis åka ut med de andra tjejerna när jag utbrister ”mamma det kommer något ur Mayas bak”…… Och ja, det var första fostervattnet som gick. En kvart senare kom första valpen!

10 av Mayas 13 valpar ur förra kullen.


Några av Mayas alla barn.

Det är verkligen nära nu. Tiden går fort och långsamt på samma gång.
Det är sååå spännande!!
//Sofia