Det är väldigt sällan som det hamnar negativa och något arga inlägg här i bloggen. Eller rättare sagt: Det har aldrig hänt!
Det här ska inte bli en ny trend utan ni ska fortfarande kunna läsa om vår roliga vardag och andra skojiga saker som händer. Men det här inlägget kanske inte blir så kul. Många kommer kanske ta åt sig, bli sura, upprörda och arga. Fine… bli det. Men en blogg är väl till för att uttrycka sina känslor och få fram ett budskap till många!!?

Jag vill börja med att dela med mig om vad som står hos SBK angående strikt hundägaransvar:
”Som hundägare har du ALLTID strikt hundägaransvar. Det strikta hundägaransvaret betyder helt enkelt att du som hundägare ALLTID är
ansvarig för vad din hund gör, oavsett om din hund har blivit provocerad eller
inte.

Det kan tyckas konstigt och märkligt att du blir ersättningsskyldig
om din kopplade hund skulle råka bli påhoppad av en lös hund och hamna i
slagsmål. Om din hund i en sådan situation skulle klara sig utan skador medan
den lösa hunden får bitskador är du som hundägare ersättningsskyldig för
veterinärvården av hundens skador.

Om din hund hamnar i slagsmål med
andra hundar är du alltså alltid skyldig att ersätta den andra hundägaren för
eventuella skador som din hund har orsakat, oavsett vilken hund som har startat
slagsmålet. Dock är den andre hundägaren lika ansvarig för sin hund och måste
ersätta dig för din hunds eventuella skador.”

Förstår ni? Jag som hundägare är skyldig att ha den uppsikten över min hund att den inte gör något mot en annan hund/människa/annat djur, vad det än handlar om.
Det har kommit till vår vetskap att en av våra avkommor (tänker inte säga vem), har tjuvparat en tik av annan ras vilket resulterat i många valpar. Jag vet att mamma (Helena) har påtalat för drygt ett år sedan för den familjen vikten av att ha full kontroll över sin hund.

När våra tikar löper har vi alltid full kontroll över dom. Vi har ändå varit med om att hanhundar har kommit smygandes i skogarna som vi går i. Husse/matte har öppnat bildörren och hunden har stuckit till oss. Vi har alltid ett extra koppel och halsband med oss när våra tikar löper. Just för att kunna ta fast en eventuell hane. Alla våra tikar (utom Selma) är tilltänkta för avel, en tjuvparning skulle rent krasst kunna innebära att vi förlorar vårt avelsmaterial (det är inte ovanligt att det blir komplikationer vid en abort så att man blir tvungen att ta bort livmodern).

Jag vet heller inte hur många gånger per år som jag säger till mamma att jag blir så ledsen när man hittar blandrasvalpar på Blocket som har portis i sig. Varför blir jag ledsen? Jo för jag vet själv vilket arbete och hur mycket tid vi lägger ner för att hitta hanarna som vi använder oss av. Vi testar våra föräldradjur för HD, PRA, JDCM och IC just för att valparna ska ha förutsättningen att få ett bra liv utan sjukdom. Vi lägger ner massvis med tid på valparna och att blanda ut med andra raser känns för mig fel! Dessutom finns det väldigt många bra uppfödare av alla olika raser som arbetar för att få fram friska och rasrena hundar som sitter med valpar kvar.
Nu blir säkert många av er som har blandraser sura ”min hund är så fin, den är så frisk mm mm”. Jag tycker att det är tur att det finns människor som faktiskt vill ha blandraser (eller så skulle det vara bra om ingen ville ha dom så kanske vi skulle sluta blanda). När man köper en blandrashund så har du INGEN aning om vad du får. Du kan få det bästa av båda raserna, men du kan också få det absolut sämsta. Att säga att blandraser är friskare än renrasiga hundar tror jag inte ett dugg på. Jag har sett otroligt många blandraser som lider av många olika sjukdomar. Tex: höftledsfel, allergier, klokapselavlossning (SLO) mm mm.

Jag hoppas att alla våra andra valpköpare. Om ni så är framtida eller befintliga tar till er av det som har skrivits ovan. Om ni vill att er hund ska gå i avel så testa för alla sjukdomar, ställ ut hunden och hitta en portistik/hane som är lämplig eller ha den till förfogande för andra. Jag hoppas att ni både som tik- och hanhundsägare tar ert ansvar!

//Sofia, Helena & Peter