För oss som älskar att hitta på aktiviteter i skogen ställer snön till med problem. Det är inte så lätt att ta sig fram i snön och därför kan vi inte spåra, söka leksaker eller hitta på andra roligheter som vi brukar.

(Maya spårar, oktober -10)

Det känns inte bra i hjärtat när vovvarna bara fått promenader bara för att man själv känner sig trött eller har brist på fantasi. Det är då man får ta sig i kragen och ofta räcker det med en kort stunds aktivering för att vovvarna ska bli nöjda.

Istället för att söka i skogen har en av oss sprungit i förväg på en plogad skogsväg och sedan gått ut i den djupa snön några meter åt sidan. Hundarna har fått stanna precis innan en kurva så att dom inte sett var personen ”försvunnit”. Hundarna har fått springa iväg en i taget för att leta reda på den gömda personen.

Att leta godis i snön är också en enkel aktivitet men som får hunden att jobba med nosen.

Många aktiviteter funkar alldeles utmärkt att göra inomhus också. Tänk att hunden kan bli så lycklig av att t ex sitta på kommando eller ligga, backa, buga, snurra runt, sitta på rumpan med frambenen i luften, plocka upp en leksak och lägga i en låda, hämta en leksak, gå slalom mellan benen, spela död, klura ut i vilken upp-och nervänd burk som köttbullen ligger. Problemet är att det är min hjärna som begränsar vad jag kan göra med hundarna. Det gäller att vara påhittig och ha lite fantasi!

(Här övar Bella på att sitta still på Peters rygg!)

För oss som har fler än 1 hund är passivitetsträningen för de hundar som inte får jobba för stunden jättenyttig. Det gäller att komma ihåg att belöna när de sitter/ligger tyst och stilla i avvaktan på deras tur.

Hundarna utstrålar glädje och energi när dom jobbar och jag blir lycklig i själen av att se det. Tänk att så lite kan göra så mycket!

Efteråt är det skönt att lägga sig och vila tycker Selma, Alice, Maya och Bella smiley

(Alice har tagit bästa platsen i Sofias säng smiley)

(Maya myser också i Sofias säng!)

(Bella kan knappt hålla ögonen öppna smiley)

(Ingen kan snarka som Selma smiley)

// Helena