Igår kväll ringde telefonen. Det var Zumis (Mayas syster) matte Lillan. Hon ville berätta någonting fantastiskt: Zumi hade räddat livet på Lillan!!!!!

Zumi bor med sin matte Lillan och husse Gunnar på en ö ute i skärgården. Det är en ö som består av ett fåtal fastigheter och Zumi, Lillan och Gunnar är de enda bofasta på ön.

I torsdags när Lillan och Zumi var ensamma på ön (Gunnar var bortrest) markerade Zumi att det var något som inte var som det skulle. Hon gick utmed tomtgränsen och morrade och betedde sig konstigt. Hon gav sig inte utan Lillan gick dit för att se om hon kunde upptäcka vad det var som Zumi reagerade på. Då fick hon känna att det luktade brandrök. I ena änden av ön (hos en av grannarna) hade det varit snickare dagen innan och någon hade slängt en fimp på marken som legat och pyrt ett helt dygn.

Lillan slängde sig på telefonen och ringde både sjöräddningen och SOS Alarm. Det var i sista sekunden de fick stopp på branden. 20 minuter senare hade elden kommit fram till en bastubyggnad och 4 timmar därefter vred vinden vilket hade fått katastrofala följder.

Om inte Zumi varit där och varnat hade Lillan kunnat bli innebränd för det finns få möjligheter att ta sig därifrån om träden och marken tagit eld.

Tänk vilken bragd att inte bara rädda fastigheterna på ön utan det var även liv som var i fara. Vi är såååå stolta över dig, Zumi!!!!!!! smileysmileysmileysmileysmiley

// Helena

Hjältinnan Zumi tillsammans med Maya och Bella!