Det finns lika många personligheter, likheter/olikheter mellan portisarna som det finns portisar. I vår familj har vi som ni vet 4 uuuunderbara portistjejer! 4 individer och 4 personligheter. Det roliga är att alla är väldigt nära släkt med varandra (Selma och Alice är halvsystrar, Maya och Bella är halvsystrar och Alice är mamma till Maya och Bella… Jaa virrigt blir det)… Trots släktbandet är de heeeelt olika. Man kan inte fatta att de är så nära släkt som dom är.
Selma:
är tänkaren, förstår allt man säger, klurar ut, listar ut, en ordningskvinna! Hon är inte så social av sig och då inte bara med främmande människor, hon är en mamma gris! Selma är en riktig fegis, hon skulle aldrig våga springa fram till folk hon möter i skogen utan ställer sig bakom Helena. Hon är skönheten själv och drar blickarna till sig tack vare sitt utseende!

Alice:

Är en gosig hund, hon vill gärna ha mysa mystid på trimbordet eller framför tv. Hon finns ALLTID där för sin flock. Hon är flockens beskyddare och är den som skrämmer iväg viltsvinen som står och lurar i skogen. Hon är världens bästa mamma! Tålmodig, snäll och lekfull. Alice har inte Selmas färg, men hennes personlighet är så vacker!

Maya:

Klassensclown. Skulle Maya vara en människa skulla hon vara festensmittpunkt. Det finns inte en hund som inte gillar Maya (av dom vi träffat hittills) och hundar som inte gillar andra hundar gillar Maya. En liten spralligtjej, som gillar att man skrattar åt henne.
”Se mig, hör mig, skratta åt mig”- det är hennes motto. Hon älskar fart och fläckt, men kan samtidigt ta det lungt! Folk som har sett Maya på utställningar (när hon ligger helt stilla i sin stol bredvid ringen i timmar) känner inte igen henne på hemmaplan. En av och på knapp helt enkelt.

Bella:

En riktig liten gostjej, som inte bryr sig och du ligger i vägen i sängen, då kliver jag på dig! En påhittig dam som inte alltid förstår själv att hon är rolig! Är fantastisk på alla sätt och vis. Gillar lydnad lika mycket som agility. En riktig badtjej som kan gå i vattnet i flera timmar och bara stoppa ner huvudet under ytan för att plocka upp tång från botten.

Det är svårt att få med alla olikheter, men många är dom. Och det ser man framför allt när man lever i en flock som vi gör!
Det som däremot förenar dom åt, (deras likheter alltså) är att de är:
Hängiven sin familj, de älskar att få arbeta med kropp och knopp! Envisa, enligt rasstandarden kan man läsa ”de lyder ägarens minsta vink”… Njaaaa…. Visst att dom lyder, de har hört att vi ska gå in, men ”jag ska bara” springa ett varv till på tomten. När det däremot gäller arbete är det andra bullar. Ingen av våra tjejer skulle få för sig att hitta på annat under arbete. Vare sig det är; utställning, lydnad eller agility… Arbete är arbete och då sköter man sig.
De är intelligenta till tusen!
Och något annat som jag nästan med 99,99% säkerhet kan säga är att: De gillar att dricka rinnande vatten, bläääää för vattenskålar! Vattet där ÄR faktiskt 10 minuter gammalt! En bidé är bättre, eller varför inte dricka ur handfatet!? (vattenskålen blir absolut sista utvägen).
Så hur ska man kunna sammanfatta det här?!
”Portisens är intelligent, arbetsglad och envis! En hund som älskar att få ha en arbetsuppgift, vad det än kan vara. Dom har alla sina egenheter och toktigheter, men varje dag får man sig ett gott skratt.
Helena brukar ofta säga ”Varje dag med en portis är lycka”.
Så det är ditt val ”to be or not to be a PWD”!
(det finns alltid undantag inom alla populationer)

Når man inte riktigt till vattnet så är en matte ett bra redskap!
Maya hälsar att det här är det bästa sättet att ligga när man kollar på tv!
Bästa sättat att få husse och matte att förstå att ”jag vet att det finns massa kött kvar på din tallrik”, hälsar Selma!
Alice vill också mysamys på trimmbordet! (Och det lönadet sig)

De har så många likheter och olikheter, men det är därför jag älskar den här rasen! De gör min dag och mitt liv! Tack för att jag får följa med på den här resan med er!
//Sofia