Så här står det i Wikipedia:

Intelligens (av latin intellego, att förstå, begripa, inse, avgöra), mental förmåga. Till intelligensen räknas vanligen förmågorna att resonera, planera, lösa problem, associera, tänka abstrakt, förstå idéer och språk, komplicerade orsakssammanhang samt förmågan till inlärning.

Att portisen är en intelligent ras råder inga tvivel om. Ett exempel på det är:

Idag på skogspromenaden ville jag att vovvarna skulle stanna kvar medan jag gick iväg och ställde mig en bit bort för att sedan kalla vovvarna till mig. För Selma, Alice och Maya är det inga problem för dom vet ju vad som förväntas av dom men Billie Jean har inte gjort det tidigare. Det är ingen lätt övning för en 5-månaders valp att sitta och se matte försvinna iväg. Därför traskade hon efter mig. Jag gick tillbaka med henne till de andra vovvarna. Gick iväg igen och Billie traskade efter. Hon förstod helt enkelt inte vad jag ville att hon skulle göra.
När vi hade vänt tillbaka några gånger såg jag hur hon funderade. Därefter ställde hon sig bakom Selma, Alice och Maya. För då kunde hon se hur dom gjorde. Den här gången väntade hon snällt tills jag kommit iväg en bit och kallade dom till mig.

Hon förstod att jag ville något men hon begrep inte vad. Hon insåg att hon gjorde fel och hon avgjorde att det bästa sättet var att studera övriga flocken. Det kallar jag intelligens smiley!

Varje dag med ett gäng portisar är lycka smileysmileysmileysmiley!

// Helena

Kan väl hända jag inte förstod vad matte menade till att börja med men jag är ju inte dummare än att jag kan lista ut ett sätt att förstå! Hälsningar Billie

Igår när vi hade sällskap av Beppe och hans matte i skogen stod jag still flera sekunder så att matte kunde fota oss ! från en duktig Billie Jean