Har försökt skriva i bloggen om de testresultat som vi fått på Vincent och Maya men inläggen har inte gått att publicera. Kanske blev texten för lång så jag försöker med en ”lightversion”:

Vi har skickat 2 blodprov/vovve till USA, 1 till University of Pennsylvania och 1 till OptiGen.
Det ena visar statusen för JDCM eller cardio som de flesta kallar den. Det är en hjärtsjukdom som leder till döden. För att utveckla sjukdomen måste båda föräldrarna vara bärare av cardiogenen. En hund kan vara Probable Normal (dvs fri) eller Probable Carrier (bärare). Testet är säkert till 96%, därav ordet ”probable”.

Det andra testet är ett gentest (säkert till 100%) som visar statusen för att utveckla eller föra vidare PRA-genen, som är en ögonsjukdom som kan leda till blindhet. Där kan vovven vara: Normal/Clear, Carrier eller Affected.

Vi vet statusen för Alice (Normal/Clear avs PRA och Probable Normal avs cardio) men pappa Agge är inte testad. Eftersom vi hoppas att Maya och/eller Vincent någon gång i framtiden ska bli föräldrar ville vi veta deras status. Man ska inte para 2 bärare med varandra eftersom risken då finns att valparna drabbas.

Slutklämmen blir:

Både Maya och Vincent är Probable Normal avseende JDCM (cardio) smiley !!!!!!

Både Maya och Vincent är Normal/Clear avseende PRA smiley !!!!!!!!

// en lycklig Helena som nu slipper gå och vänta på provsvaren

Läs gärna mer om sjukdomarna på RPVH:s hemsida: http://www.portugisisk-vattenhund.nu/cardiogr.aspx

eller på Sofias projektarbeteshemsida: http://www.freewebs.com/portisenssjukdomar/index.htm

Här är några bilder från gårdagens skogstur med tillhörande ”galenhopp” i vattnet av Alice!!